Camerele evolueaza intr-un ritm alert, atat cele pentru telefoane, cat si cele standard, insa cand vine vorba despre cele normale, evolutiile aduc o calitate surprinzator de buna pentru utilizatorii care fac poze si video. Mai exact, astazi vorbim despre cea mai rapida camera de pe planeta, care inregistreaza poze cu 10.000 de miliarde de cadre pe secunda, iar daca aceasta cifra nu vi se mare mare, imaginati-va ca acum cele mai bune smartphone-uri fac acelasi lucru la 960 cadre pe secunda.
Cercetatorii care au creat aceasta camera sustin ca ea este atat de rapida incat le permite sa urmareasca modul in care lumina interactioneaza cu material din jurul ei, ceva ce era crezut imposibil acum cativa ani. Camera foloseste doi senzori de imagine care inregistreaza imaginile la aceeasi viteza, o serie de lasere fiind folosite pentru a permite captarea imaginilor cu o rapiditate atat de mare incat totul pare ceva scos direct dintr-o alta realitate paralalela.
Aceasta e Camera la fel de RAPIDA ca Viteza Luminii
Camera poate inregistra imagini de inalta rezolutie la 10.000 de cadre pe secunda, iar filmele sunt atat de incete incat cercetatori ne vor vor putea spune in viitor si cum functioneaza unele elemente din universul care ne inconjoara. In momentul de fata nu exista vreo alta camera similara pe planeta, iar cercetatorii spun ca aceasta tehnologie poate fi folosita intr-o varietate de domenii de activitate, pentru a simplifica si expedia cercetarea si dezvoltarea la nivel global.
“We have developed single-shot 10-trillion-frame-per-second compressed ultrafast photography (T-CUP), which passively captures dynamic events with 100-fs frame intervals in a single camera exposure. The synergy between compressed sensing and the Radon transformation empowers T-CUP to significantly reduce the number of projections needed for reconstructing a high-quality three-dimensional spatiotemporal datacube.”
Camera aceasta este extrem de rapida, dar va fi cel mai probabil depasita in curand, deoarece acum cercetatorii lucreaza la una care inregistreaza imagini la 1.000.000 de miliarde de cadre pe secunda. Desigur ca tehnologiile de acest gen nu vor ajunge prea curand la oamenii de rand, si ca nu se stie cand vom afla cat de utile sunt ele in realitate pentru cercetare si dezvoltare, dar e bine de stiut ca inovatii de acest gen exista, si ca se investeste in ele.
This post was last modified on oct. 15, 2018, 6:20 PM 18:20