Android a fost lansat de catre Google ca un sistem de operare gratuit si open source, insa multumita Comisiei Europene, compania americana va incepe sa le ceara bani producatorilor de telefoane pentru el, cel putin in Europa. In vara Google a primit o amenda de peste 3 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru ca obliga producatorii de telefoane Android sa integreze aplicatiile sale in smartphone-urile pe care le vand pe continent.
Android avea nevoie de schimbari pentru ca Google sa respecte cererile Comisiei Europene, si ca serviciile sale sa ramana in Android, iar producatorii care vor dori sa le integreze in telefoane vor trebui sa plateasca pentru asta. Google spune ca toate aceste servicii au sustinut dezvoltarea Android, iar foarte multi oameni sunt dependenti de ele, producatorii de telefoane Android neavand solutii dedicate, asa ca vor fi obligati sa plateasca preturile de licentiere cerute de catre americani.
Android: Google va TAXA Producatorii de Telefoane
Android ar putea creste preturile telefoanelor din cauza taxelor de licentiere impuse de catre compania Google, iar asta pentru ca inclusiv aplicatia Play Store, cea care ofera acces la magazinul de aplicatii, va trebui cumparata cu licenta. Deocamdata nu se stie ce taxe de licentiere urmeaza sa pearceapa Google pentru telefoanele cu sistem de operare Android vandute in Europa, insa e clar ca nu mai poate obliga producatorii sa-i integreze toate aplicatiile in telefoane.
“Since the pre-installation of Google Search and Chrome together with our other apps helped us fund the development and free distribution of Android, we will introduce a new paid licensing agreement for smartphones and tablets shipped into the [European Economic Area].”
Android va avea impuse de catre compania Google aceste noi taxe de licentiere chiar din 29 octombrie, pentru a respecta cerintele Comisiei Europene, iar producatorii vor avea de ales intre a cumpara aplicatiile americanilor, sau a oferi Android fara ele, si implicit Play Store. Ca sa fiu sincer, situatia in sine e destul de comica, si avantajeaza Apple, care nu are batai de cap de acest gen, dar va face profit si mai mare decat producatorii Android vor decide sa absoarba acest cost de licentiere.