iPhone XR a fost lansat anul acesta de catre Apple ca un inlocuitor pentru seria iPhone 8, el fiind un iPhone X care are ecran LCD, o baterie mai mare, un procesor mai bun, si culori mult mai frumoase pentru carcasa. Cu ajutorul celor de la Orange am intrat in posesia unui iPhone XR pe care l-am testat, iar in acest articol va voi impartasi impresiile mele in legatura cu el, intr-un mini review, care v-ar putea convinge sa il cumparati, Orange avandu-l in vanzare in aceasta pagina in momentul de fata.
Ecran, design si multa culoare
iPhone XR imparte acelasi design cu iPhone X si iPhone XS, toate cele trei modele de telefoane avand ecrane care domina panoul frontal, un decupaj in partea superioara, dar si carcase din sticla. Stiti deja ca nu sunt un fan al decupajului pentru ecrane, nu sunt un fan al celui din iPhone XR, dar acesta n-a fost un impediment pentru a cumpara iPhone X, si iPhone XS Max, si va spun din experienta ca va veti obisnui cu el, iar in timp il veti ignora.
iPhone XR, spre deosebire de iPhone X/XS, are o structura exterioara din aluminiu, nu din otel inoxidabil, iar o foarte mare diferenta sta in culoarea carcasei, Apple gandindu-se ca putina varietate n-ar strica. Puteti vedea ca la mine a ajuns modelul albastru al iPhone XR, insa Apple il vinde deasemenea in culorile : galben, alb, negru, rosu si coral, asa ca exista cate ceva pentru fiecare.
Trebuie sa recunosc faptul ca imi place cum arata iPhone XR in culoarea albastra, dar este putin ciudata diferenta dintre culoarea carcasei si cea a structurii de aluminiu, cea din urma avand o nuanta diferita. Desigur ca te obisnuiesti cu asta in timp, iar daca tii telefonul ascuns intr-o husa, atunci nici n-ar trebui sa mai conteze ce culoare are, pentru ca altundeva in afara de carcasa, si margini, n-o vei vedea.
Ecranul iPhone XR este unul LCD, cu diagonala de 6.1 inch si rezolutie de 1792 x 828 pixeli, cu 326 pixeli per inch, si rata de aspect 19.5:9, Apple numindu-l Liquid Retina Display. Cei de la Apple spun ca acesta ecran este superior celui din iPhone 8, atat in ceea ce priveste rezolutia, cat si in ceea ce priveste calitatea imaginii, dar un utilizator obisnuit probabil ca nu va resimti vreodata diferenta, pentru ca nu va cauta sa o vada.
iPhone XR are un ecran LCD, care daca suntem sinceri si recunoastem, este inferioar celor OLED, insa diferente nu sunt chiar atat de mari precum dau multi de inteles, iar fata de iPhone 8 nu veti vedea diferente in rau. Fata de iPhone 8, ecranul iPhone XR are chiar imagini de o calitate usor mai buna, iar rezolutia mai mare face imaginile mai clare, in aplicatiile optimizate, iar aici trebuie sa aveti rabdare, pentru ca dezvoltatorii inca lucreaza la optimizari.
Lipsa 3D Touch-ului nu e o problema prea mare, pana cand incerci sa deschizi camera din LockScreen, si sesizezi ca ceva lipseste, dar Apple probabil va mai lucra la acest mod de interactiune in viitor.
Performante, Face ID, si autonomia bateriei
iPhone XR are un procesor hexa-core integrat intr-un chip A12 Bionic, 3 GB de memorie RAM ajutandu-l sa ofere performante extrem de apropiate de cele ale seriei iPhone XS. Spun extrem de apropiate, si nu identice, pentru ca desi in Geekbench scorurile sunt extrem de apropiate, in AnTuTu exista o diferenta mai mare, si asta din cauza memoriei RAM, dar spre deosebire de iPhone X, iPhone XR o adminsitreaza mai bine, si reuseste chiar sa intreaca telefoanele Android, inclusiv cele mai noi.
In materie de performante este suficient sa stiti ca iPhone XR beneficiaza de cele mai noi tehnologii disponibile, si ca ofera cele mai bune performante pe partea de procesare, cu mult peste telefoanele Android. Pe partea de memorie RAM n-ar fi stricat 4 GB, in loc de 3 GB, insa utilizatorul obisnuit nu va resimti lipsa in folosirea obisnuita a telefonului.
iPhone XR are o baterie cu capacitate de 2942 mAh, nu e cea mai mare implementata vreodata intr-un iPhone, dar e cu peste 1000 mAh mai mare decat cea implementata in iPhone 8. Apple spune ca iPhone XR ofera cea mai mare autonomie posibila pentru iPhone, pentru ca are ecran LCD, care consuma mai putina energie decat cel OLED, iar realitatea este ca intr-adevar, autonomia este mai buna decat va imaginati, iar sistemul de incarcare rapida, prin USB-C, incarca telefonul la 50% in 30 de minute.
In utilizarea iPhone XR am obtinut o autonomie cu cam o ora mai buna decat cea a iPhone XS Max, iar asta conteaza foarte mult in special cand folositi aplicatii de navigatie, sau cand va jucati. Ca sa fiu complet sincer, autonomia bateriei iPhone XS Max nu m-a prea multumit, iar daca asta conteaza pentru voi, atunci poate ca ar fi bine sa va orientati spre un iPhone XR, mai ales ca diferenta intre dimensiunea ecranelor nu este colosala.
Face ID este exact acelasi precum in iPhone X, sau iPhone XS, functioneaza la fel de bine, asa ca daca ati avut modelul de anul trecut, veti avea o experienta la fel de buna. Face ID face deblocarea faciala fara probleme, relativ repede, inclusiv pe intuneric, si functioneaza asa cum este promovat de catre compania Apple. Setarea este foarte usoara, iar functiile bazate pe atentie va ofera un nivel de siguranta suplimentar, plus confort pentru ca pot ascunde anumite informatii din notificari, sau le pot afisa, in functie de orientarea privirii.
Camera – un singur senzor de imagine, dar bun
iPhone XR are o camera cu un singur senzor de imagine, si vorbim despre unul cu rezolutie de 12 megapixeli, deschidere f/1.8, distanta focala de 26mm, dimensiune pixel de 1/2.5” si 1.4µm. Practic, vorbim despre acelasi senzor de imagine din camera iPhone XS, cel secundar lipsind, dar chiar si asa, iPhone XR este capabil sa faca poze portret, insa deocamdata cu pentru oameni, nu si cu animale, sau obiecte obisnuite.
iPhone XR are o camera foarte buna, beneficiaza de inteligenta artificiala oferita de catre Apple in iOS 12, plus de functia Smart HDR, care ar trebui sa faca pozele mult mai bune, fara ca noi sa ne obosim. Nu m-am inteles cu Smart HDR pe iPhone XS Max, nu m-am inteles cu el nici pe iPhone XR, HDR-ul activandu-se si dezactivandu-se dupa bunul plac, fara sa faca poze grozave atunci cand era nevoie de mai multa culoare, din pacate.
Chiar si asa, iPhone XR are o camera foarte buna, capabila sa faca poze foarte frumoase, daca aveti spatiul potrivit, si suficient de multa lumina in fata camerei. Cei de la Apple au spus ca noile telefoane pot face poze mai bune in conditii de luminozitate scazuta, si poate ca e asa, dar eu as spune ca la capitolul acesta iPhone XR inca mai are multe de recuperat in comparatie cu telefoanele de la competitori.
iPhone XR face filme 4K la 60 FPS si slow-motion la 240 fps, cu rezolutie 1080p, beneficiind de un sistem imbunatatit de microfoane pentru a surprinde mai bine tot ce se intampla in jurul lui. Camera frontala are 7 megapixeli, si este capabil sa faca poze portret, efectul de adancime al acestora putand fi modificat de catre utilizator atat in timpul inregistrarii de poze, cu iOS 12.1, cat si dupa inregistrarea acesteia.
Conectivitatea Wi-Fi si 4G
iPhone XR nu are un modem la fel de rapid precum cel din iPhone X, fiind limitat la viteze de pana la cam 600 Mbps, insa in Romania nu veti atinge prea curand viteze de acest gen, asa ca nu trebuie sa va faceti griji. Puteti vedea din imaginea de mai sus ca in unele locuri puteti atinge viteze chiar si de pana la 130 Mbps, insa in general vitezele in reteaua Orange rareori ating 100 Mbps, inclusiv pe iPhone XS Max, deci totul tine de reteaua voastra.
Pe partea Wi-Fi, vorbim despre suport pentru 802.11 a/b/g/n/ac, si dual-band, iar vitezele de transfer depind si de routerul vostru, in cazul meu aproape 500 Mbps putand fi atinsi cu usurinta, dar desigur ca exista loc de mai bine. Spre deosebire de iPhone 8, viteza este ceva mai mare, cu cam 20% – 30%, insa rezultatele in aceasta privinta depind foarte mult de routerul vostru si configuratia casei in care folositi telefonul.
Concluzie – tot ce e mai bun intre iPhone 8 si iPhone XS
Va spuneam la inceputul articolului ca iPhone XR nu este o alternativa la iPhone X, ci un inlocuitor pentru iPhone 8, cei de la Apple prezentandu-l exact in acest mod atunci cand l-au lansat. Fata de iPhone 8, iPhone XR este usor mai scump, insa beneficiile pe partea de performante, ecran, camera, autonomie, si experienta totala de utilizare sunt mari, iar acel cost suplimentar merita platit fara vreo retinere, mai ales ca aveti si mai multe optiuni privind culorile.
Multi privesc iPhone XR ca un iPhone X inferior, insa in realitate, platiti mai putin pe un telefon care are tehnologii mai noi, autonomie mult mai buna, optiuni mai variate pentru culoare, si performantele unui model cu 300 de euro mai scump.
This post was last modified on nov. 14, 2018, 7:40 PM 19:40