Apple a fost actionata in judecata de catre foarte multi clienti in urma descoperirii faptului ca limiteaza performantele telefoanelor iPhone in functie de nivelul de uzura al bateriei, un scandal imens fiind pornit pe final de an 2017. Zeci de procese mai tarziu, cei de la Apple au confirmat oficial pentru autoritatile din SUA ca au rezervat o anumita suma de bani pentru a plati despagubiri in aceste procese, unele cerand sute de milioane de dolari de la compania americana.
Apple a mentionat intentiile sale intr-o declaratie fiscala depusa la ASF-ul americanilor, insa din pacate nu stim si cifra pe care americanii au stabilit-o ca fiind “corecta” ca si despagubiri pentru clienti. In ciuda acestui lucru, e interesant de vazut ca Apple este constienta de faptul ca ar putea fi obligata sa plateasca despagubiri pentru minciunile privind problemele pe care telefoanele iPhone le au cu performantele cand bateriile sunt prea uzate.
Apple se pregateste sa plateasca despagubiri dupa limitarea performantelor iPhone
Apple este in continuare de parere ca telefoanele sale nu au fost defecte, si ca masurile pe care le-a luat au avut la baza protejarea clientilor, desi le-a redus performantele iPhone-urilor fara sa le spuna ce se intampla. Apple a si profitat serios de pe urma acestei limitari, vanzarile sale crescand in comparatie cu anul anterior impunerii lor, asa ca despagubirile pe care le-ar putea plati din cauza acestei decizii privind telefoanele iPhone ar putea fi substantiale.
Apple said in a recent SEC filing that it has set aside some money to pay for the litigation as a contingency. Apple believes that its iPhones were not defective, that the performance management feature introduced with iOS updates 10.2.1 and 11.2 was intended to, and did, improve customers’ user experience, and that the Company did not make any misleading statements or fail to disclose any material information. The Company has accrued its best estimate for the ultimate resolution of these matters.
Apple a incercat sa-i “impace” pe clientii sai cu oferirea optiunii de a isi inlocui bateria uzata a iPhone la un pret cu 60% mai mic decat cel anterior, iar milioane de oameni au profitat de aceasta “oferta” in 2018. Apple n-a pierdut bani cu aceasta miscare de marketing, insa e foarte posibil sa piarda niste bani cu despagubirile pe care le va plati, in unele cazuri chiar si fara ca vreun proces sa ajunga efectiv in instanta in fata unui judecator.