Digi Mobil. Telekom, Orange, Vodafone, au negociat intens in ultimele saptamani cu Guvernul Romaniei dupa adoptarea OUG 114/2018, iar ministrul Comunicatiilor a facut astazi un anunt foarte important pentru toti romanii. Mai exact, ministrul Comunicatiilor a anuntat ca in urma negocierilor avute cu Digi Mobil, si restul operatorilor de telecomunciatii, a ajuns la un acord cu privire la anumite modificari care sa fie facute pentru a suplini taxa de 3% pe cifra de afaceri.
Digi Mobil. Cei de la Guvern spun ca ANCOM urmeaza sa ramana fara acel excedent bugetar din cauza caruia n-a fost perceputa vechea taxa de 0.4%, iar in aceasta situatie, operatorii vor trebui sa plateasca. Acum ministrul spune ca desi taxa pe cifra de afaceri va ramane in vigoare, ea n-ar trebui sa se reflecte in facturile pe care Digi Mobil, sau alte companii de telecomunicatii, le vor emite cu preturi mai mari pentru romani, dar in cazul RCS & RDS e deja prea tarziu.
Digi Mobil. Telekom, Orange, Vodafone, ANUNT de la GUVERN pentru toti Romanii
Digi Mobil. Mai mult decat atat, se pare ca s-au facut anumite concesii in ceea ce priveste licitatia pentru frecventele 5G, astfel incat valoarea pentru fiecare frecventa sa reflecte importanta ei comerciala, nu cea calculata de catre cei din minister. Separat de asta, se pare ca Digi Mobil, impreuna cu restul companiilor, ar urma sa beneficieze si de o “reglare” a anumitor comisioane impuse pentru licitatia frecventelor 5G, astfel ca in final ar trebui sa nu plateasca prea mult pentru ele.
Am ținut tot timpul legătura cu operatorii din piața de telefonie mobilă, am avut discuții 1 la 1, dar și cu Asociația Operatorilor de Telefonie Mobilă. Au fost o serie de amendamente pe care operatorii și le-au dorit, le-am negociat și am ajuns, cred eu, la un punct în care ne regăsim. Urmează ca ordonanța pe telecomunicații, cu amendamentele discutate, să fie integrată și centralizată, astfel încât chiar luni (4 martie 2019, n.r.) voi fi prezent la ‘Ora premierului’, alături de doamna prim-ministru Viorica Dăncilă. Cred că există premisele de a merge înainte din acest punct și de a crea și dezvolta în continuare sistemul IT&C așa cum trebuie. Ceea ce am discutat cu operatorii de telefonie mobilă a fost, pe de o parte, o realocare și redistribuire a frecvențelor, astfel încât ele să se regăsească și în funcție de valoarea comercială a fiecărei frecvențe și cred că am ajuns la un acord care va suplini anumite impuneri de taxe în perspectiva unei licitații. Există și posibilitatea ca pe anumite tipuri de frecvență să reglăm anumite comisioane impuse. Ce pot să vă asigur este că atât timp cât sunt ministru, totul merge în consultare publică, absolut fiecare document ce ține de bunul parcurs al licitației de 5G va fi în consultare publică.
Digi Mobil. OUG 114/2018 a fost deja adoptata tacit de catre Senat, si urmeaza sa treaca prin Camera Deputatilor, unde fie va fi adoptata prin vot, fie tot tacit, insa din cate se pare, nu va exista vreo discutie pe tema ei. Din ceea ce spune acum acest ministru, ar urma sa fie data o noua ordonanta de urgenta care sa regleze ceea ce prima a stricat, astfel ca Digi Mobil, plus celelalte companii, ar urma sa aiba doleantele indeplinite prin intermediul sau.
Digi Mobil. Acestea fiind spuse, nu se stie in ce masura toate dorintele companiilor de telecomunicatii vor fi indeplinite, insa e clar ca s-au facut anumite concetii pentru a le multumi intr-o anumita masura.