Astazi urmeaza sa inceapa in SUA un proces care se dovedeste a fi cel mai mare din istoria omenirii prin prisma daunelor uriase care sunt cerute de catre partile implicate in el. Mai exact, suma cumulata a tuturor daunelor cerute de catre partile implicate in proces se ridica la nu mai putin de 30 de miliarde de dolari, partile principale fiind Apple si Qualcomm.
Apple si 4 dintre furnizorii sai de componente pentru iPhone cer nu mai putin de 30 de miliarde de dolari drept daune de la compania Qualcomm din cauza sumelor prea mari pentru licentele impuse acestora. Tim Cook urmeaza sa depuna marturie in procesul care este estimat a dura pana la o luna, dar el va fi doar unul dintre martorii chemati in fata instantei.
Qualcomm cere 7 miliarde de dolari drept sume neplatite de catre Apple pentru a licentia tehnologie folosite in iDevice-urile in care are implementate produsele Qualcomm. Separat, alte cateva miliarde de dolari sunt cerute de catre Qualcomm drept despagubiri, iar asa se ajunge la o cifra uriasa care nu a mai fost ceruta de catre partile implicate intr-un proces.
Tim Cook, the Apple chief executive, is expected to give testimony in a four-week trial in a federal court in which the iPhone maker and four companies in its supply chain are suing Qualcomm for up to $27bn in damages for overcharged chip royalties. Qualcomm, which has denied wrongdoing, is seeking at least $7bn in back-payments from Apple and its suppliers in addition to billions in damages. Apple is also seeking $1bn in rebates it says Qualcomm withheld after a series of competition regulators opened investigations into its business model, and about $2bn in restitution for royalties.
Apple este suparata din cauza faptului ca Qualcomm percepe ca taxa de licentiere un procent din pretul de vanzare al produselor sale. Apple ar vrea o suma fixa pe care sa o plateasca drept licenta pentru tehnologiile folosite in iDevice-uri, iar acum ramane ca instanta de judecata sa decida care dintre companii are dreptate in aceste procese importante.