X

UBER INTERZIS in Primul Oras din Romania

UBER. Celebrul servicu de transport de persoane a fost interzis in premiera intr-un oras din Romania, decizia unei instante de judecata impiedicand practic compania sa mai functioneze in momentul de fata. Mai exact, UBER a pierdut in Cluj-Napoca un proces deschis de catre taximetristii suparati ca oamenii aleg serviciile mai decente pentru a ajunge in diverse locatii in oras, astfel ca nu mai poate face “practici de concurenta neloiala” in acest oras deocamdata.

UBER. Cum a reusit compania sa piarda procesul dupa ce in Bucuresti avocatii sai au reusit sa pastreze serviciul functional, deocamdata nu e clar, insa decizia Curtii de Apel din Cluj este definitiva si executorie pentru companie. In momentul de fata, cei de la UBER trebuie sa functioneze ca o firma de taximetrie, si sa aiba soferi cu licenta de taximetristi pentru a putea functiona in continuare, iar jumatate dintre conditii probabil sunt deja indeplinite.

UBER INTERZIS in Primul Oras din Romania

UBER. Multi dintre soferii din platforma sunt fosti taximetristi, insa este nevoie si de alte investitii pentru masina, sau pentru companie, pentru a se putea defasura activitatea de taximetrie, iar costurile nu sunt chiar atat de mici. UBER era vizata si de o cerere de daune in valoare de 80.000 de euro, iar desi judecatorii au decis ca exista un prejudiciu, dupa ce au scazut numarul de clienti ai taximetristilor, n-au stabilit deocamdata valoarea acestuia.

Dispune încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială desfășurate de pârâta S.C. U.S.R. S.R.L. (Uber Systems Romania – n.r.) constând în furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentației prezentate de furnizori și a stării autovehiculului, precum și în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicația UBER, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza Municipiului Cluj Napoca.

UBER. Decizia data de catre Curtea de Apel din Cluj ar putea “cantari” extrem de mult in Romania, si le-ar putea da curajul celor din Bucuresti sa urmeze o cale similara pentru a reusi sa interzica platforma inclusiv in capitala. Pentru cei de la UBER aceasta este o lovitura foarte dura, iar asta pentru ca in Cluj-Napoca exista foarte multa lume deschisa la minte, care foloseste servicii de acest gen, dar acolo taximetristii au castigat o batalie din razboi.

UBER. Va fi interesant de vazut ce va avea compania de spus despre procesul pierdut in Cluj-Napoca, si eventual despre masurile pe care le va lua pentru a putea functiona iar acolo, sau pentru a se proteja in Bucuresti.

UPDATE: Cei de la UBER au facut urmatoarea declaratie :

“„Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii și pe șoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicația poate continua să funcționeze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizați. Multe țări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opțiuni de mobilitate cetățenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend” – au declarat oficialii Uber.  

Date de context:

  • O primă analiză a deciziei Curții de Apel arată că parte a acțiunilor cerute de reclamanți au fost respinse și că serviciul Uber NU este interzis în Cluj. Cu toate acestea, se pare că decizia a dispus încetarea activităților de suport direct pentru șoferii parteneri oferite de către Uber Systems România în Cluj
  • Guvernul României s-a angajat recent să reglementeze serviciile de ridesharing, în următoarele săptămâni, printr-o ordonanță de urgență
  • Țări precum Finlanda, Portugalia, Estonia, Lituania, Croația, Slovacia, Cehia sau Polonia au adoptat sau sunt în curs de adoptare a unor reforme care deschid piața pentru noi alternative de mobilitate, cum ar fi aplicațiile de ridesharing.”

This post was last modified on mai 5, 2019, 12:25 PM 12:25

Disqus Comments Loading...