NASA a facut un anunt foarte interesant zilele trecute, agentia spatiala americana dezvaluind ca urmeaza sa le permita oricaror oameni sa viziteze Statia Spatiala Internationala daca au bani sa faca asta. Vizitarea Statiei Spatiale Internationale de catre turisti va fi posibila de la inceputul anului viitor, conform celor de la NASA, insa te va costa foarte mult sa ajungi efectiv in spatiu pentru a vedea planeta dintr-o cu totul alta perspectiva.
NASA sustine ca misiunile la care vor participa turistii interesati vor dura 30 de zile, deci trebuie sa fiti pregatiti pentru a petrece o luna in spatiul cosmic, ceea ce nu e tocmai la “indemana” oricarei persoane. Costul pentru o calatorie pe Statia Spatiala Internationala, conform celor de la NASA, va fi de 35.000 de dolari pe noapte, deci un total de 1.05 milioane de dolari pentru o luna, probabil, de neuitat pentru cei care vor sa vada ceea ce pana acum au vazut doar astronautii.
NASA deschide Statia Spatiala Internationala pentru vizite
NASA sustine ca din cei 35.000 de dolari ai costului total, 22.500 dolari ii reprezinta accesul la toate proviziile care sunt la bord, inca 11.250 de dolari fiind reprezentati de consumul de apa, oxigen, sau folosirea toaletei. Pentru internet NASA va percepe o taxa de 50 de dolari pentru fiecare GB de date transmise catre pamant, ceea ce nu e chiar atat de departe de costurile de roaming din anumite tari de pe glob.
NASA va trimite cate 4 oameni in aceste misiuni pe care le va face pentru Statia Spatiala Internationala, si o va face de doar 2 ori pe an, deci nu vor fi chiar atat de multi vizitatori in spatiu. Interesant este ca turistii vor trebui sa foloseasca serviciile de transport ale unor companii terte pentru a ajunge la Statia Spatiala Internationala, deci separat de cosutrile NASA, se adauga si cele pentru transportul efectiv pana pe orbita.
NASA nu-si bate capul cu transportul dintr-un motiv foarte bun, costurile ridicandu-se la cam 60 de milioane de dolari per voiaj, deci extrem de putini oameni isi vor permite sa ajunga efectiv pe Statia Spatiala Internationala.