Retelele 4G de telefonie mobila au o problema extrem de grava, care a fost descoperita de catre un grup de cercetatori in securitate informatica, si ea pune foarte multa lume in pericol in momentul de fata. Mai exact, cercetatorii au descoperit ca vulnerabilitati existente in retelele 4G de telefonie mobila le permit hackerilor sa trimita alerte prezidentiale false, care sunt vazute de catre utilizatorii care le primesc, indiferent daca vor asta, sau nu.
Alertele prezidentiale sunt folosite de catre administratia prezidentiala a unei tari pentru a comunica cu cetatenii, si sunt diferite de alertele pentru situatii de urgenta pe care le trimite RO-ALERT, de exemplu. Alertele prezidentiale sunt alertele care nu pot fi nici inchise de catre utilizatori in momentul in care sunt primite, deci raman pe ecranele telefoanelor, iar hackerii pot bloca complet dispozitivele cu ajutorul lor, obligand utilizatori sa le inchida pentru a scapa de ele.
ATENTIE! PROBLEMA MAJORA cu Retelele 4G de Telefonie Mobila
Cercetatorii universitatii din Colorado au reusit sa exploateze vulnerabilitatile din retelele 4G pentru a simula trimiterea unei alerte prezidentiale catre un stadion cu 50.000 de oameni, iar testul lor s-a dovedit a fi un succes. Desi nu au trimis catre persoane reale, simularea le-a permis sa se convinga de faptul ca vulnerabilitatile din sistem exista, si ca ele pot fi exploatate, deci toti utilizatorii trebuie sa fie constienti de ceea ce se intampla.
“Security vulnerabilities in LTE can allow hackers to “easily” spoof presidential alerts sent to mobile phones in the event of a national emergency. Using off-the-shelf equipment and open-source software, a working exploit made it possible to send a simulated alert to every phone in a 50,000-seat football stadium with little effort, with the potential of causing “cascades of panic,” said researchers at the University of Colorado Boulder.”
Vulnerabilitatile descoperite pot fi blocate, insa e nevoie ca operatorii de telefonie mobila sa colaboreze pentru a le inchide, altfel ele vor ramane in continuare asa, si vor putea fi exploatate fara probleme de catre oricine. Avand in vedere complexitatea unei asemenea colaborari, e improbabil ca operatorii de telefonie mobila sa faca asta prea curand, deci ramane doar ca utilizatorii sa spere ca hackerii nu vor exploata vulnerabilitatile prea curand in lumea reala.
This post was last modified on iul. 7, 2019, 8:22 PM 20:22