10 retele de telefonie mobila de pe intreaga planeta au fost sparte de catre hackeri in cadrul unui atac masiv care a fost facut pentru a fura datele stocate in serverele acestora de la utilizatorii obisnuiti. Vorbim despre inregistrari ale apelurilor facute de catre clientii operatorilor care detin respectivele retele de telefonie mobila, hackerii reusind sa compromita infrastructura celor 10 operatori fara probleme inainte de a fi descoperit totul.
Se pare ca acest hack urias a fost facut pentru a prelua date despre cel putin 20 de persoane care erau vizate de catre hackeri, atacul avand denumirea “Operation Softcell”, conform unor cercetatori in securitate informatica. Se pare ca un stat ar fi ordonat hackerii proprii, sau mercenari, sa atace acele 10 retele de telefonie mobila, insa nu se stie care sunt cele 20 de persoane vizate, insa mai mult ca sigur sunt foarte importante.
10 Retele de Telefonie SPARTE de Hackeri! Iata ce au FURAT!
Hack-ul a fost extrem de periculos deoarece hackerii au avut acces inclusiv pentru a opri complet serviciile de telefonie mobila ale operatorilor, dar au preferat sa faca spionaj, si nimic mai mult. In baza datelor adunate pot vedea pe cine au sunat acele persoane, de cine au fost sunate, dar si de unde au facut apelurile telefonice, geolocalizarea fiind extrem de importanta pentru monitorizarea persoanelor de care hackerii erau interesati.
“Security researchers say they have uncovered a massive espionage campaign involving the theft of call records from hacked cell network providers to conduct targeted surveillance on individuals of interest. The hackers have systematically broken in to more than 10 cell networks around the world to date over the past seven years to obtain massive amounts of call records — including times and dates of calls, and their cell-based locations — on at least 20 individuals.”
Se pare ca retelele operatorilor de telefonie mobila ar fi fost accesate de catre hackeri timp de 7 ani de zile fara ca vreun angajat al companiilor sa stie ce se intampla de fapt in serverele lor. Hackerii inca au functionale serverele prin care au obtinut acces la acele retele de telefonie mobila, iar atacuri inca se fac impotriva unora dintre ele, si a altora despre care inca nu se stie, metodele de exploatare fiind foarte complexe.
Cercetatorii in securitate informatica de la care au venit vestile privind aceste atacuri spun ca e foarte posibil ca in spatele lor sa se afle guvernul chinez, insa nu spun ce retele a fost atacate, doar ca ele nu ar fi din SUA.