Galileo este sistemul GPS al Agentiei europene GNASS, acesta avand de cateva zile probleme serioasa, si nu functioneaza, conform informatiilor furnizate de catre reprezentantii sai. Galileo a fost gandit ca o alternativa pentru GPS, denumirea oficiala a sistemului de localizare al SUA, Glonass, al Rusilor, si Beidou, sistemul global de geolocalizare care a fost dezvoltat de catre chinezi, europenii avand totul deocamdata doar intr-o faza de testare.
Galileo este totusi indisponibil de cateva zile pentru toate dispozitivele care se pot conecta la el, astfel ca nu transmite informatii care sa permita geolocalizarea, deci oricine se baza pe el, a ramas fara solutie. Problema are la baza dificultati tehnice la o locatie italiana menita sa tina furnizeze informatii cat mai exacte cu privire la ora, iar asa Galileo nu poate furniza informatii despre geolocalizare pentru numarul limitat de dispozitive care-l folosesc.
Galileo, GPS-ul European NU Functioneaza de Cateva zile
Galileo a avut joi anuntate probleme de catre reprezentantii care monitorizeaza sistemul, insa vineri a fost trimis un anunt conform caruia sistemul este indisponibil din cauza problemelor tehnice din Italia. In ciuda faptului ca sistemul nu mai poate face geolocalizare, partea buna este ca el poate prelua in continuare mesaje de urgenta pentru cautarea si salvarea oamenilor, dar din pacate nu poate oferi si o locatie pentru zona din care a venit mesajul.
“Galileo, the EU’s satellite navigation system, is currently affected by a technical incident related to its ground infrastructure. The incident has led to a temporary interruption of the Galileo initial navigation and timing services, with the exception of the Galileo Search and Rescue (SAR) service. The SAR service – used for locating and helping people in distress situations for example at sea or mountains – is unaffected and remains operational.”
Galileo functioneaza cu 26 de sateliti care orbiteaza pamantul pentru a furniza servicii identice cu cele pe care sistemul GPS al SUA le ofera de cateva decenii incoace, urmand a mai usura congestia din acea retea. Sistemul de geolocalizare al Europei a fost lansat in 2016, insa inca este in faza de testare, deci e folosit pe putine dispozitive, iar cei care-l folosesc stiu ca probleme de acest gen pot aparea oricand, chiar si fara sa fie anuntate.
Deocamdata nu se stie cand anume ar putea fi rezolvate problemele sistemului european de geolocalizare prin satelit, asa ca ramane de vazut ce se va intampla cu el.