V-am spus astazi ca o fata rapita si ucisa a apelat serviciul de urgenta 112, si a fost localizata, dar politia a pazit strada din fata casei timp de cateva ore inainte de a face perchezitia, probabil fara a cunoaste legea. Fata a sunat de trei ori la serviciul de urgenta 112, oferind detalii despre posibila adresa in care se afla, iar STS sustine ca “informatia de localizare primara” a fost oferita Politiei, desi acestia din urma spun ca nu au primit asemenea date.
„La fiecare din cele trei apeluri, informația de localizare primară a fost disponibilă la nivelul Dispeceratului de Poliție, fiind transmisă de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Această informație de localizare primară a fost preluată de sistemele informatice SNUAU și pusă la dispoziţia operatorilor 112 şi dispecerului Poliției, în sistemul informatic GIS, așa cum a fost primită, pe timpul procesării apelului.”
STS spune ca “informatia de localizare primara”, adica cell-id/sector-id, vine direct de la operatorul de telefonie mobila, si e transmisa prin sistemul 112 automat catre politie, la fiecare dintre cele trei apeluri fiind transmisa. Trei runde de apeluri separate au fost facute de catre fata rapita, prima de catre trei apeluri, a doua de cate doua apeluri, si ultima de cate doua apeluri, in total 7 apeluri, fiecare cu curate de pana la 1 minut si 3 secunde.
“STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului.”
STS sustine ca fata nu a oferit Politiei informatii exacte despre adresa sa, ci unele de pe o carte de vizita pe care o gasise prin casa, insa “informatia de localizare primara” a ajuns totusi la Politie. Politia a ajuns in fata casei barbatului acuzat ca a ucis-o pe fata, si se pare ca era acolo si cand din curtea casei se auzeau strigate de ajutor din partea ei, in care ea spunea clar ca barbatul o omoara, insa politia nu a intervenit.
Fata RAPITA si UCISA, Prinsa intre 112, STS, Politie, Putea fi SALVATA!
Procurorul general al Romaniei, Bogdan Licu, afirma ca au trecut cateva ore de cand se stia locatia in care se afla fata, si pana in momentul in care a inceput perchezitia, spunand ca nu stie ce s-a intamplat. El afirma ca actuala Constitutie a Romaniei le permite politistilor sa patrunda intr-o casa pentru a salva o viata chiar daca nu au mandat de perchezitie, insa fie politistii nu stiau asta, fie n-au auzit strigatele de ajutor, desi unii vecini au facut-o si au sunat la 112.
„A trecut o perioadă lungă, câteva ore, din momentul în care a fost identificată locația în care se afla asasinul până în momentul în care s-a efectuat percheziția. Constituția României permite ca atunci când viața unei persoane este pusă în pericol să se poată interveni de către organele statului fără autorizația judecătorului. Aici trebuie să vedem ce s-a întâmplat.”
Daca politia era la fata locului cand fata striga dupa ajutor, si impreuna cu vecinii au auzit asta, dar nu au intervenit, atunci e clar vorba de o necunoastere a legii, pentru ca ar fi trebuit sa intervina. Chiar daca nu esti organ de ordine publica, tot ai obligatia legala de a ajuta o persoana care se afla in pericol de moarte, indiferent de natura lui, deci cu atat mai mult politia, care tocmai de asta exista peste tot in lume.
Sunt destul de sigur ca anchetele anuntate de toata lumea nu vor dezvalui adevarul si nici nu vor ajuta in vreun fel la schimbarea viitorului, dar e bine sa aflam macar firmituri din adevarul pentru ceea ce s-a intamplat acolo. STS se plange ca nu poate localiza apeluri, operatorii de telefonie mobila n-au date exacte, politia asteapta mandate de perchezitie, si acesta e al doilea caz important in care 112 e complet inutil pentru a localiza oameni si salva vieti.
UPDATE: STS a publicat in premiera harti cu localizarea facuta in urma apelurilor telefonice facute prin intermediul serviciului de urgenta 112.