112, serviciul de urgenta al Romaniei, este vizat de o serie de modificari foarte importante facute de catre Guvernul tarii noastre, cateva dintre ele trebuind sa fie implementate de foarte multa vreme. Mai exact, dupa tragedia din Caracal, Guvernul Romaniei a promis o serie de schimbari importante pentru serviciul de urgenta 112, iar acum a anuntat o prima serie de modificari substantiale pentru a-l proteja, si a-l face mult mai eficient.
112 va avea in sfarsit crescute amenzile care pot fi aplicate de catre autoritati in cazul in care se initiaza apeluri false, astfel ca ele vor creste de pana la 5 ori, de la 500 – 1000 de LEI la 1000 – 5000 de LEI. Chiar si in cazul recent in care o tanara a sunat la 112 spunand ca e sechestrata intr-un apartament din Bucuresti, si a pus sute de politisti pe drumuri, amenda aplicata de autoritati a fost de doar 500 de LEi, deci amenzile mari trebuie si aplicate efectiv.
112. Anunt IMPORTANT al Guvernului privind o Serie de Modificari MAJORE
112 are in sfarsit creat de catre Guvernul Romaniei si cadrul legal pentru implementarea suportului pentru tehnologia AML, si implicit cea ELS oferita de catre Google in cadrul sistemului de operare Android. Autoritatile s-au plans ca nu pot localiza oamenii care suna la 112 din cauza GDPR, ceea este stupid, salvarea unei vieti in cazul unui apel de acest gen trebuind sa inlature orice fel de lege privind dreptul persoanei la protectia datelor.
„Aprobăm astăzi un pachet legislativ (…) Creăm cadrul legal pentru implementarea rapidă a sistemului AML (Advanced Mobile Localisation/ Localizare Mobilă Avansată) a celor care apelează Serviciul unic 112. Tot pentru o mai bună localizare, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care apelează. Astfel de atitudini generează costuri inutile și pun în pericol viețile celor care chiar au nevoie. Vom majora cuantumul amenzilor care apelează fals echipajele de intervenție de 5 ori, de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei.”
Totusi, pentru ca pana acum nimeni n-a vrut sa salveze mai multe vieti, abia acum Guvernul Romaniei creeaza si cadrul legal pentru ca 112 sa devina mai eficient in a localiza milioanele de romani cu smartphone. Nu se stie cat va dura pana cand tehnologia AML va fi implementata pentru 112, dar macar amenzile vor fi crescute mult mai rapid, insa fara identificarea celor care suna, ele sunt complet inutile deocamdata.
112 ar trebui sa fie serviciul de urgenta in care romanii au incredere ca ii va ajuta daca au viata pusa in pericol, insa din pacate aceasta incredere a disparut intr-o foarte mare masura.
This post was last modified on aug. 27, 2019, 2:58 PM 14:58