Curtea de Justitie a Uniunii Europene a luat astazi o decizie extrem de importanta care probabil ca rezoneaza cu foarte multi romani, si care aduce o noua obligatie pentru 112 si RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom. Intr-un caz al unei tinere din Spania, care a fost rapita, violata, si arsa de vie in portbagajul unei masini in Lituania, CJUE a decis ca operatorii de telefonie mobila trebuie sa localizeze apelurile la 112 chiar daca telefonul are SIM, sau nu.
Autoritatile din Lituania nu au facut asta in 2013, cand fata a apelat 112, si nu au putut determina in timp util nici apelul nu avea un numar de telefon asociat, telefoanele fiind capabile sa apeleze serviciile de urgenta si fara SIM. Familia tinerei din Spania a actionat in judecata guvernul lituanian, iar Curtea Suprema din aceasta tara a cerut CJUE sa analizeze o prevedere a legislatiei comunitare care stipuleaza faptul ca 112 este un “serviciu universal”.
112. Noua OBLIGATIE MAJORA pentru RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom
CJUE a decis ca denumirea de “serviciu universal” pentru 112 se aplica inclusiv in cazul telefoanelor fara SIM, ale caror apeluri trebuie localizate de catre operatori, desigur in limitele capacitatilor tehnice. Asta inseamna ca RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom trebuie sa localizeze pentru 112 inclusiv acele apeluri care vin de pe telefoane fara SIM, chiar daca asta impiedica identificarea persoanelor, dar directiva CJUE este foarte clara.
“Serviciile de poliție, pompieri și ambulanță trebuie să poată urmări locația fizică a unui apelant care a format numărul de urgență 112 – indiferent dacă telefonul are o cartelă SIM – instanța superioară a Uniunii Europene a hotărât joi (5 sept.) crima violenta in Lituania. De asemenea, instanța a constatat că, dacă există o legătură de cauzalitate directă între neîndeplinirea completă a legislației UE și orice prejudiciu suferit ca urmare, statul membru poate fi făcut responsabil.”
RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom au acum probleme in a localiza si identifica apelurile facute de pe telfeoane cu SIM, deci noua obligatie va aduce si mai multe probleme pentru un sistem si asa ingenuncheat. Aceasta prevedere va face deasemenea inutila si obligatia de irnegistrare a identitatii celor care apeleaza 112 prin RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom folosind cartele SIM, dar teoretic IMEI-ul telefonilui poate fi asociat cu un numar de telefon.
Avand in vedere ca vorbim despre o hotarare a CJUE, ea devine obligatorie pentru statele comunitare, in baza tratatelor deja semnate, dar de aici si pana a se face ceva intr-o tara ca Romania este cale foarte lunga.