X

Cum a PACALIT Huawei Google si SUA cu o Miscare de GENIU

Huawei a reusit sa pacaleasca timp de doua saptamani atat SUA, cat si compania Google, cel putin teoretic in cazul celei din urma, cu o miscare de geniu care o putea ajuta daca nu era descoperita recent. Cand a prezentat Huawei Mate 30 Pro, compania Huawei a spus ca va gasi o solutie pentru a le permite clientilor sai sa se bucure de aplicatiile si serviciile Google in propriile telefoane, iar acest lucru s-a intamplat aproape imediat.

Huawei a dezvoltat singura, sau a contribuit la dezvoltarea unei aplicatii numite LZPlay, aceasta permitand instalarea serviciilor Google, a Google Play Store, iar de aici a oricarei aplicatii disponibile acolo. Aceasta aplicatie LZPlay avea privilegii speciale in telefoanele Huawei din seria Mate 30, aceste privilegii putand fi acordate doar de catre compania chinezeasca in deplina cunostinta de cauza, deci a incercat sa pacaleasca autoritatile din SUA.

Cum a PACALIT Huawei Google si SUA cu o Miscare de GENIU

Huawei este in spatele unei miscari de geniu care a adus pe Huawei Mate 30 Pro multe acces la tehnologii care ii sunt interzise in baza sanctiunilor impuse de catre SUA, dar totul a fost de scurta durata. Un cercetator in securitate informatica a dezvaluit public secretul din spatele aplicatiei LZPlay, indirect acuzand compania Huawei ca a eludat in mod voit sanctiunile din SUA pentru ca in telefoanele sale sa poata fi instalate servicii si aplicatii de la Google.

“Metoda actualmente răspândită pentru instalarea serviciilor Google pe dispozitivele Huawei recent lansate se bazează pe API-urile MDM specifice Huawei fără document. Deși acest „backdoor” necesită activarea interacțiunii utilizatorului, aplicația instalator, semnată cu un certificat special de la Huawei, nu a primit privilegii nicăieri pentru sisteme Android standard.”

Huawei nu a comentat in vreun fel acuzatiile, dar aplicatia LZPlay a disparut extrem de rapid dupa ce povestea a devenit publica, iar impreuna cu ea si functionalitatea pentru unele aplicatii ale companiei Google. Problema cu acest truc ingenios al companiei Huawei sta in faptul ca el permitea accesarea de la distanta a datelor din telefoane si controlarea lor, pentru ca aplicatia LZPlay avea privilegii de administrator, chiar mai mari decat ale utilizatorului.

“În acest moment, este destul de evident că Huawei cunoaște bine această aplicație „LZPlay” și își permite în mod explicit existența. Dezvoltatorul acestei aplicații trebuie să fie într-un fel conștient de aceste API-uri nedocumentate, să semneze acordurile legale, să parcurgă mai multe etape de recenzii și să aibă în final aplicația semnată de Huawei.”

Huawei poate fi in spatele companiei care a dezvoltat LZPlay, iar asta deoarece ea n-a fost distribuita direct de catre Huawei, dar probabil ca vom afla si asta la un moment dat.

This post was last modified on oct. 16, 2019, 12:02 PM 12:02

Disqus Comments Loading...