Orange, Vodafone RCS & RDS, Telekom sunt vizate de o veste foarte proasta pentru toata Romania, dar asta poate ca era de asteptat, avand in vedere ca mai nimeni nu vrea sa faca vreun lucru bun pentru romani. V-am spus zilele trecute ca Orange, si restul operatorilor telecom, ar urma sa aiba eliminata obligatia dintr-o recenta ordonanta de urgenta, care prevedea ca orice cartela preplatita trebuie vanduta catre clienti doar pe baza de buletin, sau pasaport.
Orange, la fel ca restul companiilor telecom, aduna deja date despre clientii lor, iar prevederea nu i-ar obliga sa faca mare lucru diferit, dar ar fi ajutat la protejarea serviciului de urgenta 112 de abuzurile actuale. PSD este totusi de o cu totul alta parere, astfel ca senatorul Serban Nicolae a propus ca aceasta prevedere din ordonanta de urgenta sa fie eliminata, si asa a fost, Senatul Romaniei votand azi eliminarea ei, eliberand Orange, si celallte companii, de obligatie.
Orange, Vodafone RCS & RDS, Telekom, Vestea PROASTA pentru TOATA Romania
Orange, la fel ca restul operatorilor, nu va fi obligat sa furnizeze informatii despre identitatea cuiva care apeleaza serviciul de urgenta 112 decat daca e abonat, astfel ca abuzurile pot continua fara probleme. Cei care abuzeaza de 112 si sunt identificati, ce gluma buna, vor fi amendati cu pana la 5000 de LEi si vor suporta costul eventualei interventii, dar daca Orange, sau restul compatniilor, nu au date despre apelant, poate oricine sa moara din cauza abuzului.
„Apelul abuziv repetat, de natură a bloca accesul altora la liniile de urgenţă nu este un apel de urgenţă, deci nu are de ce să beneficieze de această protecţie, iar interesul superior al cetăţeanului aflat în dificultate este să restricţionez acel apel. Asta ajută, fără să-i mai oblig pe toţi cetăţenii să cumpere cartele prepay cu buletinul, cu analize medicale, cu identitatea părinţilor şi altora. Nu mă ajută cu nimic că cineva sună de 5.000 de ori, blocând sistemul naţional pentru apeluri de urgenţă, dacă mă duc să-l caut după aia, să-i dau amendă contravenţională, care nu depăşeşte 5.000 de lei.”
Orange, Vodafone RCS & RDS, Telekom nu au comentat in vreun fel ordonanta de urgenta care a adus aceasta obligatie, dar in discutiile cu ANCOM spun ca pot indeplini toate cerintele fara probleme. Eliminarea acestei obligatii pentru Orange, sau restul companiilor, afecteaza nu doar 112, ci si organele de ancheta care nu pot identifica diversi infractori, care vor ramane in continuare anonimi, asa cum au fost si pana acum.
Orange, dar si arestul operatorilor, poate ca ar fi trebuit sa intervina si sa ajute la identificarea mai usoara a celor care abuzeaza de serviciile care, pana la urma, ar trebui sa salveze si vietile celor care lucreaza in companii.