Telekom a anuntat statul roman in legatura cu intentia de a vinde pachetul majoritar de actiuni al Telekom Romania Communications catre Orange, iar pe 25 septembrie s-a intalnit o comisie interministeriala pentru a discuta asta. Oameni de la Ministerul Comunicatiilor, Justitiei, Finantelor SRI, SIE si Consiliul Concurentei, au avut o prima intrevedere pentru a discuta despre aprobarea vanzarii Telekom catre Orange, sau prevalarea de dreptul la preemptiune.
Telekom a negociat deja cu Orange despre vanzarea pachetului majoritar de actiuni la divizia de servicii fixe, insa statul roman are drept de preemptiune pentru 1 an, adica are intaietate la cumpararea actiunilor germanilor. E destul de clar in acest moment ca Telekom nu a discutat cu cineva de la statul roman pentru ca autoritatile sa cumpere actiunile pe care germanii vor sa le vanda, iar asta pentru ca probabil n-a existat vreun interes din partea autoritatilor.
Vanzarea Telekom catre Orange COMPLICATA de catre STATUL ROMAN
Telekom n-a discutat cu autoritatile despre asta, insa ele au inceput sa discute, mai ales ca e foarte posibil ca Orange sa nu vrea sa intre intr-un parteneriat cu statul roman in urma achizitiei diviziei fixe. Pana acum n-au aparut zvonuri care sa dea de inteles ca vanzarea diviziei fixe a Telekom ar fi una totala, iar Orange ar cumpara inclusiv pachetul de actiuni detinut de catre statul roman, insa cu siguranta se discuta si asa ceva, cel putin intre autoritati.
Telekom vrea sa scape cat mai repede de pachetul de actiuni pe care-l detine la divizia fixa, iar asta inseamna ca probabil va face presiuni la autoritatile din Romania pentru a aproba tranzactia cat se poate de repede. Avand in vedere ca autoritatile s-au intalnit pe 25 septembrie si n-au ajuns la vreo concluzie, ramane de vazut cat de rapid se va autoriza vanzarea Telekom catre Orange, si ce fel de intelegere va fi facuta cu francezii.
Telekom spera, probabil, sa scape rapid de divizia fixa din Romania, insa pana va ajunge sa faca acest lucru va mai avea destul de mult de asteptat, poate chiar pana in 2020.