Orange ar putea fi obligata sa aprobe vanzarea diviziei mobile a Telekom catre RCS & RDS idin cauza modului in care au fost create cele doua divizii de catre grupul german cand au cumparat actiunile companiilor. Putina lume stie ca Telekom este compusa din Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications, prima fiind fosta Romtelecom, a doua fosta Cosmote, iar Orange vrea sa cumpere prima divizie, RCS & RDS pe a doua.
Orange vrea sa cumpere Telekom Romania Communications, care este divizia de servicii fixe, insa problema este ca ea detine 30% dintre actiunile Telekom Romania Mobile Communications in momentul de fata. Cumparand aceasta divizie, cei de la Orange devin actionari si la cea de servicii mobile, Telekom Romania Mobile Communications, de la care RCS & RDS vor sa cumpere infrastructura de servicii mobile, plus licentele radio, insa nu si clientii.
Orange OBLIGATA sa APROBE Vanzarea Telekom catre RCS & RDS
Orange, dupa aceasta achizitie, va avea, impreuna cu statul roman, un pachet de actiuni de 30% din divizia mobila, deci daca RCS & RDS va dori sa o cumpere, atunci grupul francez va avea putere de decizie in tranzactie. Practic intreaga situatie aduce RCS & RDS, Orange, Telekom intr-o situatie inedita pentru orice tara in care colaboreaza companiile, iar in final francezii vor decide ce fel de concurenta vor mai avea in tara noastra in viitor.
Orange poate decide sa nu permita vanzarea diviziei mobile a Telekom catre RCS & RDS pentru a nu-si intari concurenta pe piata din Romania, astfel ca Telekom Romania Mobile Communications va continua sa existe. Desigur ca situatia in sine e una foarte complicata, iar Orange va trebui sa ia aceasta decizie impreuna cu statul roman, ceea ce complica si mai mult lucrurile, deci nimeni nu poate spune de pe acum daca vanzarea catre RCS & RDS va exista.
Orange are cea mai puternica pozitie prin cumpararea diviziei de servicii fixe a Telekom, iar asta deoarece prin preluarea sa, preia controlul inclusiv asupra diviziei mobile, deci isi va controla direct si concurenta.
This post was last modified on oct. 6, 2019, 12:38 PM 12:38