Romania, printr-un memorandum semnat de catre presedintele Klaus Iohannis in urma unei vizite avute in SUA in august, s-a angajat sa interzica Huawei pentru furnizarea de echipamente 5G in tara noastra. Angajamentul este unul indirect deoarece in acel memorandum exista cateva prevederi privind alegerea furnizorilor de echipamente de telecomunicatii, iar ele sunt gandite pentru a exclude Huawei de la colaborarea cu operatorii din Romania.
Huawei a negat intotdeauna acuzatiile pe care ie le-a formulat SUA, insa in cazul Romaniei vorbim despre o impunere a dorintelor americanilor, acceptata de catre presedintele tarii, dar deocamdata nimic nu a fost decis. Klaus Iohannis a dat de inteles ca se va folosi de CSAT pentru a interzice Huawei de la furnizarea de echipamente de telecomunicatii 5G in Romania, insa probabil va astepta pana dupa alegerile prezidentiale pentru a face acest lucru.
Romania s-a ANGAJAT in fata SUA sa INTERZICA HUAWEI
Huawei este vizata de trei prevederi ale memorandumului, acestea vizand sistemul judiciar si legislativ al tarii furnizorului echipamentelor 5G, transparenta actionariatului, si practicile anterioare ale companiei. Americanii spun ca Huawei furnizeaza catre statul chinez informatii despre clientii sai, dar si acces de la distanta pentru echipamentele de telecomunicatii si datele care sunt transferate prin ele de catre clientii lor.
“Suntem foarte entuziasmați în legătură cu potențiala colaborare cu România sub termenii acestui memorandum de înțelegere pentru a ne asigura că operatorii telecom din România și cetățenii beneficiază în totalitate de tehnologie 5G. Există trei principii importante cu privire la furnizorii de încredere în memorandum. Este importantă analizarea sistemului legal în țara de proveniență a vânzătorului, transparența acționariatului și practicile anterioare ale companiei care urmărește să furnizeze tehnologie 5G. Noi considerăm că aceștia sunt factorii de încredere importanți care să asigure că softul și firmware-ul nu este compromis de guvern străin și aceste aspecte sunt – trebuie să fie – complementare oricăror măsuri de securitate sau testare care vor fi instituite în țări ca România.”
SUA, prin vocea lui Robert Strayer, reprezentant al guvernului american, sustine ca software-ul folosit in echipamentele de telecomunicatii ale chinezilor ar fi compromis pentru ca datele sa poata fi interceptate. Pentru Romania problema este una destul de mare, iar asta deoarece operatorii de telecomunicatii se bazeaza pe produsele Huawei pentru a crea retelele 5G, iar asta deoarece ele sunt mult mai ieftine decat cele ale concurentei.
Huawei poate incerca sa convinga statul roman sa nu-i interzica produsele, dar desigur ca totul depinde si de ajutorul pe care guvernul chinez i-l poate oferi cu influenta pe care o are in tara noastra.