NASA a uimit intreaga lume astazi cu informatii privind stratul de ozon al Pamantului, ele fiind obtinute in urma monitorizarii pe care o face agentia spatiala americana din spatiul cosmic. Conform celor de la NASA, gaura din stratul de ozon al Pamantului a inregistrat in 2018 si 2019 cel mai mic diametru din ultimii 37 de ani de zile, dar asta din cauza temperaturilor mai mari inregistrate in aceasta perioada la nivel global.
NASA a calculat ca pe 8 septembrie s-a inregistrat cel mai mare diametru al gaurii din stratul de ozon, de 10.1 milioane de kilometri patrati, insa a scazut mai apoi pana la valoarea de 6.2 milioane de kilometri patrati. In mod normal, cei de la NASA spun ca in aceasta perioada a anului, gaura din stratul de ozon ar fi trebuit sa ajunga la cam 12.8 milioane de kilometri patrati, dar temperaturile ridicate au mentinut-o la o valoare incredibil de mica.
NASA: Anunt UIMITOR privind Stratul de Ozon al Pamantului
NASA spune ca in ciuda dimensiunii foarte mici a acestei gauri din stratul de ozon, nu trebuie sa ne gandim la faptul ca el se regenereaza, si urmeaza sa fie rezolvata problema care ne tot pandeste de cateva decenii. Doar temperaturile mult mai mari au contribuit la reducerea dimensiunii gaurii din stratul de ozon, insa pe masura ce vremea se va raci, NASA spune ca diametrul ar trebui sa creasca din nou, la valori mult mai mari.
NASA a detectat alte doua evenimente similare in ultimii 40 de ani, temperaturile ridicate mentinand gaura din stratul de ozon la o dimensiune mult mai mica decat in mod obisnuit. Situatia este una foarte interesanta, si ar putea alimenta teoriile care spun ca incalzirea globala nu e o problema, si ca stratul de ozon nu e afectat, dar cei de la NASA au facut oricum anuntul pentru ca toata lumea sa stie ce se intampla.
NASA monitorizeaza in mod constant gaura din stratul de ozon, la fel ca multe alte companii care au acces la sateliti meoteorologici, deci vom vedea cu siguranta si explicatii mai complexe.