X

WhatsApp: Anunt ULUITOR cu o DECIZIE RADICALA a Facebook

WhatsApp a facut un anunt uluitor aseara, ceva ceomplet neasteptat pentru utilizatorii din lumea intreaga, iar asta in conditiile in care pana acum platforma a avut o cu totul alta abordare. WhatsApp a anuntat ca a actionat in judecata compania NSO Group in urma unui hack din cauza caruia a fost spart sistemul criptat de comunicare pe care platforma de mesagerie il are, iar aceasta este o premiera pentru compania detinuta de Facebook.

WhatsApp a confirmat in mai o vulnerabilitate extrem de importanta din cauza careia telefoanele utilizatorilor puteau fi infectate cu spyware printr-un apel video, chiar daca ei respingeau apelul. Se pare ca acest hack era folosit in acel moment pentru a ataca jurnalisti din diverse colturi ale lumii, hack-ul avand denumirea Pegasus si fiind dezvoltat de catre NSO Group, iar cei de la WhatsApp riposteaza acum cu un proces deschis in SUA.

WhatsApp: Anunt ULUITOR cu o DECIZIE RADICALA a Facebook

WhatsApp actioneaza in judecata NSO Group pentru ca a dezvoltat acest hack, desi compania israeliana a afirmat ca ea nu l-a folosit direct, ci doar l-a vandut catre diverse guverne din intreaga lume. WhatsApp are totusi dovezi ale faptului ca NSO Group a folosit acest hack impotriva unor oameni, si ca ar fi incalcat legislatia federala americana, ceea ce ar putea duce si la o ancheta penala condusa de catre cei de la FBI.

“În mai 2019, am oprit un atac cibernetic extrem de sofisticat, care a exploatat sistemul nostru de apeluri video pentru a trimite malware pe dispozitivele mobile ale mai multor utilizatori WhatsApp. WhatsApp a depus, de asemenea, o plângere în instanța americană care atribuie atacul unei companii de spionaj numită NSO Group și companiei sale-mamă Q Cyber Technologies. Plângerea susține că au încălcat atât legile din SUA și California, cât și Termenii și condițiile WhatsApp, care interzic acest tip de abuz.”

WhatsApp ar fi avut serverele folosite de catre NSO Group in acest atac, iar unele dintre conturile din platforma ar fi fost “legate” de cele ale companiei israeliene, americanii spunand ca israelienii nu si-au ascuns prea bine urmele. WhatsApp spune ca pana acum doar 1400 de persoane ar fi fost tintele acestui atac extrem de complex, desi atunci s-a spus ca in realitate cifra ar fi mult mai mare, deci totul a avut tinte specifice.

WhatsApp va avea de dus o lupta destul de lunga in instanta cu NSO Group, compania israeliana negand toate acuzatiile facute de catre americani, asa ca va fi interesant de vazut cum se vor desfasura ostilitatile.

This post was last modified on oct. 30, 2019, 7:24 AM 07:24

Disqus Comments Loading...