Vanzarea Telekom catre Orange Romania este intarziata serios de o decizie pe care statul roman trebuie sa o ia, dar care inainte de toate trebuie analizata “pe toate partile” de catre reprezentantii guvernului. V-am spus acum cateva saptamani ca o echipa interministeriala, la care participa si oameni de la SRI, sau SIE, a discutat despre vanzarea Telekom la Orange Romania, iar subiectul principal de discutie a fost posibilitatea ca statul sa cumpere tot.
Telekom este compusa din doua divizii, una de servicii fixe, una de servicii mobile, statul roman avand 46% din actiunile primei, deci Orange ar cumpara doar 54%, adica tot ceea ce e detinut de grupul german. Divizia de servicii fixe a Telekom detine 36% din divizia de servicii mobile, deci Orange ar controla inclusiv ceea ce se intampla acolo, atfel ca statul roman are o decizie foarte grea de luat in cazul tranzactiei pe care vor sa o faca operatorii.
DECIZIA care INTARZIE Vanzarea Telekom catre Orange Romania
Orange ar putea avea planurile date peste cap daca statul roman ar decide sa cumpere actiunile grupului Deutsche Telekom la divizia fixa a Telekom, insa inainte de asta, trebuie facuta o evaluare privind valoarea lor. Aici sunt practic intarziate foarte mult lucrurile, iar asta pentru ca evaluarea nu se face rapid, ci in timp, iar procesul ingreuneaza si mai mult luarea unei decizii privind vanzarea Telekom la Orange, mai ales ca ea trebuie luata de noul guvern.
“Statul român deţine 46% din partea de fix la Telekom (Telekom România – n. r.). Rolul acelui comitet (înfiinţat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – n. r.) a fost să se facă o evaluare a companiei. Cred că e important ca procentul de 46% pe care statul îl are în companie, chiar dacă vorbim despre un procent minoritar, să fie foarte bine evaluat. Cred că e bine, corect şi legal aşa. Nu vreau să dau idei şi să intru în chestiuni comerciale, pentru că nu acesta e rolul ANCOM. Sunt chestiuni pe care cei de la Telekom trebuie să le facă, nu e treaba noastră.”
Telekom si Orange au anuntat deja autoritatile cu privire la planurile lor, dar e nevoie ca decizia sa fie luata de noul ministru al comunicatiilor, insa abia dupa ce se va face o evaluare a pretului actiunilor pentru divizia fixa. Nimeni nu stie cat ar putea dura acest proces, deci Orange si Telekom au foarte mult de asteptat pana cand vor sti daca vor avea, initial, aprobarea statului roman in planul la care lucreaza de foarte mult timp.
Orange si Telekom vor avea foarte mult de asteptat si dupa aprobare de la Comisia Europeana pentru aceasta vanzare, deci totul ar putea dura chiar si pana la un an de zile, avand in vedere modul in care se desfasoara lucrurile acum.