Microsoft este o companie inovatoare, ea inregistrand anual foarte multe brevete de inventie pentru creatiile inginerilor sai, iar astazi una a fost transformata in mod incredibil in realitate. Mai exact, Microsoft a reusit sa dezvolte un nou sistem care permite stocarea de date pe bucati de sticla, da ati citit bine, bucati de sticla, iar pentru a demonstra ideea, au stocat o copie a filmului Superman din 1978 pe aceasta bucata de sticla.
Microsoft a creat o bucata de sticla cu dimensiunile de 75 x 75 x 2 mm, materialul folosit pentru obiect fiind quartz-ul, iar compania l-a copt, fiert si zgariat pentru a vedea daca datele mai pot fi citite. Proiectul Silica este denumirea initiativei prin care Microsoft vrea sa dezvolte mediile de stocare ale viitorului, iar posibilitatea de a stoca informatii pe o bucata de sticla quartz este cu siguranta ceva ce mai nimeni nu credea ca ar fi posibil.
Microsoft: INOVATIE ULUITOARE, Cum vom Stoca Datele in Viitor
Microsoft lucreaza de cativa ani buni la aceasta tehnologie, si nu este prima companie care a dezvoltat asa ceva, insa este cea care prezinta prima un concept care chiar functioneaza pentru stocarea de date. Dupa cum mai mult ca sigur va imaginati deja, aceasta solutie dezvoltata de catre cei de la Microsoft este costisitoare, insa cei de acolo lucreaza atat la reducerea costurilor de productie, dar si a timpilor de fabricare.
“Microsoft utilizează lasere cu infraroșu pentru a codifica datele în „voxels”, echivalent tridimensional cu pixelii pe care îi obișnuim să vedem pe ecrane. Datele sunt stocate în geam, iar algoritmii de învățare automată pot decoda tiparele pentru a citi datele înapoi. Microsoft continuă să dezvolte această tehnologie, iar compania a lansat astăzi noi lucrări de cercetare pe Project Silica. Dacă Microsoft își are calea, vom stoca toate datele noastre prețioase digitale pe sticlă, iar centrele de date vor prelucra în viitor petabytes de date sub mare.”
Microsoft un sistem de lasere cu infrarosu pentru a encoda datele pe sticla in ceea ce numeste “voxels”, adica echivalentul tridimensional al pixelilor pe care-i vedem pe ecranele monitoarelor noastre. Citirea datelor este facuta folosind sisteme de inteligenta artificiala, deci Microsoft trebuie sa gaseasca metode mult mai simple de a scrie si citi datele, altfel intregul proiect va fi sortit esecului, ceea ce nu prea pare totusi chiar atat de probabil.
Microsoft nu stie deocamdata cand ar putea lansa aceasta tehnologie pentru potentiali clienti, dar cei care vor beneficia intai de ea vor fi marii clienti din companiile din intreaga lume, in special cele cu servicii cloud.