Orange a oferit recent, prin directorul adjunct international al grupului de telecomunicatii, o explicatie pentru decizia de a cumpara divizia de servicii fixe a Telekom Romania, o tranzactie cu siguranta nu foarte ieftina. Acesta a declarat ca desi Orange ar ocupa numarul 1 in Europa in segmentul de servicii convergente fix-mobil, in Romania compania locala s-a axat in mod traditional doar pe serviciile de telefonie mobila, ceea ce nu e tocmai suficient pentru ei.
Orange a incheiat acum cativa ani un acord cu Telekom pentru a le folosi infrastructura de telecomunicatii fixe pentru a putea oferi servicii de internet, televiziune si telefonie fixa, ceea ce i-a adus o crestere a numarului de clienti. Avand in vedere ca Telekom vrea sa plece din Romania, cei de la Orange ar fi ajuns in situatia de a ramane fara infrastructura fixa, daca nu ar fi cumparat divizia grupului german, iar cumparatorul n-ar mai fi dorit sa le ofere acces la ea.
Orange cumpara Telekom pentru infrastructura fixa
Orange ar fi ajuns in situatia de a nu mai putea oferi pentru clienti acele servicii fixe pe care le tot promoveaza daca acel cumparator al Telekom ar fi refuzat sa-i ofere acces, ceea ce i-ar fi afectat foarte serios activitatea. Daca e sa fim sinceri, cumpararea diviziei de servicii fixe a Telekom e ceva ce Orange a fost mai mult obligata sa faca pentru a nu ajunge iar in situatia de a nu avea cum sa le ofere clientilor servicii convergente, ramanand si singurul operator fara ele.
Orange cel mai probabil ar fi dorit ca situatia actuala sa fi continuat, adica sa profite de infrastructura Telekom in baza unui acord, nu sa cheltuie sute de milioane, sau miliarde de euro pentru a cumpara o “bataie de cap” suplimentara. Orange va trebui nu doar sa cumpere divizia fixa a Telekom, ci sa o si intretina, iar asta aduce complicatii suplimentare fata de situatia actuala, dar cand nu ai de ales decat sa cumperi, decizia e una foarte clara.
Orange nu va cumpara Telekom prea curand, iar asta deoarece Guvernul Romaniei inca nu a luat vreo decizie privind aprobarea tranzactiei, iar mai apoi Comisia Europeana va trebui sa faca asta, deci totul ar putea dura si 1 an.
This post was last modified on dec. 6, 2019, 11:34 AM 11:34