WhatsApp este una dintre cele mai mari platforme de mesagerie de pe planeta in momentul de fata, iar din cauza acestui lucru, a fost subiect de discutie in cadrul Comisiei Europene, la fel ca Skype, sau alte servicii similare. Ambasadorii mai multor state europene s-au intalnit saptamana trecuta pentru a discuta daca WhatsApp, sau alte servicii similare, ar trebui sa fie obligate sa furnizeze catre statele europene informatii despre utilizatorii lor.
WhatsApp este una dintre companiile care ofera servicii similare celor oferite de catre companiile de telefonie mobila, adica apeluri telefonice prin internet, sau mesagerie, insa lor nu li se aplica aceleasi reguli precum operatorilor telecom. Desi acum 2 ani a fost pornita o procedura care urma sa aduca la nivel european o noua legislatie menita sa impuna pentru companiile precum WhatsApp aceleasi reguli de protectie a datelor precum operatorilor telecom, dar asta e departe de a se intampla.
WhatsApp scapa de o noua lege dura de la Comisia Europeana
WhatsApp, la fel ca restul companiilor, scapa deocamdata de o asemenea lege pentru ca statele europene nu se pot pune in acord in probleme privind urmarirea cookie-urilor, stergerea de pornografie chinezeasca si regulile de obtinere a consimtamantului de utilizare. WhatsApp a criticat propunerile facute de catre Comisia Europeana pentru aceasta noua legislatie, la fel ca si restul companiilor, ele spunand ca textul este unul prea restrictiv, si le perturba activitatea.
“Eforturile UE de a crea condiții de concurență echitabile între operatorii de telecomunicații și WhatsApp sau Microsoft Skype, s-au oprit vineri, după ce țările membre nu au convenit asupra normelor propuse. Comisia Europeană a dat startul procesului în urmă cu doi ani, cu propunerea sa de reglementare a confidențialității electronice, care ar asigura că companiile tehnologice care oferă servicii de mesagerie online și servicii de e-mail ar fi supuse acelorași reguli dure ca unitatea furnizorilor de telecomunicații.ft (MSFT.O). vineri, după ce țările membre nu au reușit să convină cu privire la domeniul de aplicare al normelor propuse.”
WhatsApp are parte de o aplicare mult mai lejera a legii in comparatie cu operatorii de telefonie mobila, deci nu poate fi obligata sa furnizeze continutul mesajelor utilizatorilor sai, sa permita interceptarea apelurilor telefonice, etc. Acest lucru poate fi impus pentru operatorii de telefonie mobila, insa aplicatiile care faciliteaza comunicatiile electronice, precum WhatsApp, nu sunt obligate sa respecte aceleasi prevederi legale, iar Comisia Europeana vrea sa modifice asta.
WhatsApp ar fi obligata sa le permita statelor sa-si monitorizeze cetatenii, in baza unor mandate judecatoresti, iar Skype, Facebook Messenger, Telegram, Signal, etc, ar trebui sa faca acelasi lucru daca in viitor Comisia Europeana va adopta aceasta lege.