NASA si ESA au aprobat in mod oficial misiunile care urmeaza sa testeze sistemul menit sa modifice traiectoria oricarui asteroid care va avea o traiectorie ce il va aduce in coliziune directa cu Pamantul in viitorul indepartat, sau apropiat. De NASA stiti deja, insa ESA este agentia spatiala europeana, iar ambele au lucrat la proiecte separate numite DART si Hera, ele avand scopul comuni de a modifica traiectoria asteroizilor in spatiul cosmic.
ESA a aprobat recent o misiune de 300 de milioane de euro care are menirea ca, impreuna cu una de la NASA, sa duca sonde spatiale pe un grup de asteroizi numit Didymos in scopul de a vedea daca traiectoria lor va putea fi modificata. NASA va directiona o sonda spatiala, prin programul DART, catre unul din asteroizi, numit Didymomn, acesta urmand a se ciocni de el la o viteza de 20.000 KM/h, intregul eveniment urmand a fi inregistrat.
NASA si ESA Anunta OFICIAL misiunea pentru SALVAREA Omenirii
Hera, partea europeana a misiunii, va presupune trimiterea altor doua sonde spatiala care au dimensiunea unor valize, ele urmand a masura diametrul craterului facut in urma impactului sondei trimise de NASA, dar si a diametrului asteroidului. Aceste sonde spatiale vor si ateriza pe acel asteroid pentru a-i analiza compozitia, iar asa ESA si NASA vor intelege mai bine ce au de facut pentru a putea modifica traiectoria asteroizilor.
Didymoon este cel mai mic dintre cei doi asteroizi care fac parte din grup, el avand o dimensiune echivalenta cu cea a piramidei din Giza, deci ar putea distruge un oras intreg daca ar lovi Pamantul, insa NASA si ESA cred ca-i pot modifica traiectoria. Dupa ce vor analiza cu mare atentie acest asteroid, NASA si ESA planuiesc sa testeze inclusiv sistemul care va modifica traiectoria Didymoon, insa asta va veni ceva mai tarziu.
NASA si ESA lucreaza la acest proiect de foarte multi ani deoarece in deceniul urmator exista mai multi asteroizi care ar putea lovi Pamantul, conform calculelor facute de catre cei de la NASA pana in momentul de fata.