Japonia desfasoara in momentele de fata cea mai periculoasa misiune care implica un asteroid, agentia spatiala japoneza lansand acum cativa ani o sonda spatiala care a aterizat de ceva vreme pe Ryugu, o roca aflata la distanta mare de Pamant. Din iunie 2018 sonda spatiala Hayabusa2 a japonezilor, care ieri a implinit 5 ani de la lansare, monitorizeaza acel asteroid, iar pe 13 noiembrie a inceput o lunga calatorie inapoi spre Pamant.
Sonda spatiala a japonezilor a fost trimisa pentru a analiza asteroidul direct de pe suprafata acestuia, ea lansand si cateva sonde pentru a aduna probe de sol de pe el, iar in momentul de fata aceasta este in drum inapoi spre Pamant. Tot ieri japonezii au anuntat ca motorul cu ioni a sondei spatiale a fost testat din nou inainte de a fi pornita o noua ardere care ar urma sa directioneze sonda in calatoria sa spre Pamant, si sa-i grabeasca deplasarea.
Japonia Desfasoara cea mai PERICULOASA Misiune pe un Asteroid
These are the connected navigation images captured from the departure from Ryugu on Nov. 13 to when attitude control took the asteroid out of sight on Nov. 19. The title of this clip is “Sayonara Ryugu” (Goodbye Ryugu). (📷 JAXA, Chiba Inst. of Tech. & collaborators.) pic.twitter.com/vLiEgSk5SU
— HAYABUSA2@JAXA (@haya2e_jaxa) November 21, 2019
Japonia a adunat multe probe foarte importante de pe acest asteroid, si se asteapta ca sonda sa sa ajunga pe Pamant undeva pe la finalul anului viitor, deci mai are foarte mult de calatorit prin univers inainte de ajunga pe planeta noastra. Interesant este ca japonezii au reusit sa aterizeze sonda pe asteroid fara ca aceasta sa fie distrusa, au adunat probe si informatii de acolo, iar acum o aduc inapoi, totul fara ca ea sa fie afectata in vreun fel.
Japonia a derulat prima misiune de acest gen, chiar inainte ca NASA sa porneasca vreuna, iar asta ne arata cat de avansate sunt tehnologiile lor, dar si ca ei pot contribui la proiectul global de aparare in fata asteroizilor. Pana acum japonezii n-au anuntat prea multe in legatura cu descoperirile pe care le-au facut pe asteroid, insa probabil ca dupa ce vor aduce pe Pamant si primele probe de sol de acolo vor oferi mai multe informatii.
Pentru recuperarea sondei Japonezii colaboreaza cu guvernul Australian, deci e foarte posibil ca aceasta sa aterizeze intr-o zona dintre cele doua tari, si ar putea fi destul de greu de recuperat impreuna cu tot ceea ce a adus din spatiul cosmic.