Huawei a trecut de la favorita presei din China la inamicul public numarul 1 din cauza unui scandal in care compania a actionat gresit, iar cetatenii care o sustineau atat de puternic in fata SUA au reactionat pe masura. Mai exact, compania Huawei si-a acuzat un fost angajat ca a incercat sa o santajeze inainte de a-si parasi locul de munca, autoritatile chineze arestandu-l pe barbat timp de 251 de zile inainte de a-l elibera pentru ca nu aveau suficiente probe impotriva sa.
Huawei s-a vazut mai apoi atacata public de barbat, iar chinezii l-au sustinut masiv pe retelele de socializare, cazul devenind unul atat de important incat compania este atacata din toate partile in China in momentul de fata. Problemele s-au intensificat pentru Huawei dupa ce un document oficial al parchetului care a instrumentat cauza a aparut pe internet si s-a vazut acolo care au fost motivele in baza carora a fost dispusa arestarea barbatului.
Huawei ATACATA foarte DUR in China, de ce TOATA LUMEA e IMPOTRIVA ei
Huawei i-a permis angajatului sau sa-si paraseasca locul de munca in ianuarie 2018, oferindu-i si o compensatie in valoare de 43.000 de dolari, care i-a fost transferata in contul personal de catre unui dintre angajatii companiei, dar la doua luni distanta de plecare. La cateva saptamani dupa plata, Huawei a depus o plangere la politie spunand ca angajatul a santajat compania, si ca banii au fost trimisi in urma actiunilor sale.
“Huawei se confruntă cu o reacție din ce în ce mai mare pe rețelele de socializare din China, după ce noi detalii au apărut în cazul unui fost angajat care a fost arestat și închis timp de 251 de zile în urma unei acuzații neprobate de șantaj din partea companiei. Potrivit documentului procurorului, anchetatorii poliției au descoperit că Li „a amenințat” că va expune „activitățile ilegale de afaceri” ale șefului său de departament auditorilor și inspectorilor guvernamentali și au folosit-o pentru a extorta compania.”
Huawei a dat practic startul unei proceduri din cauza careia barbatul a fost arestat in decembrie 2018, si a fost tinut in arest pana in august, cand s-a ajuns la concluzia ca nu exista suficiente probe pentru ca el sa fie pus sub acuzare. Documentul parchetului sustine ca barbatul ar fi amenintat compania Huawei cu dezvaluirea activitatilor sale ilegale in fata autoritatilor, iar din cauza acestui santaj s-a facut respectiva plata catre e.
Huawei nu a avut banii returnati de barbat, din moment ce s-a stabilit ca el nu a santajat-o, iar suma de 15.000 de dolari i-a fost oferita drept compensatie de la stat pentru perioada de arest, iar compania spune ca a actionat legal. In ciuda acestui lucru, chinezii sunt de parere ca Huawei si-a cam persecutat un fost angajat cu puterea pe care o are, si o critica foarte dur pe retelele de socializare pentru actiunile sale.