Saturn este una dintre cele mai mari planete din univers, si desigur ca ea are cateva luni care o orbiteaza in fiecare zi, insa pentru una dintre ele a existat ceva ce pana acum nu a putut fi explicat foarte usor. Mai exact, luna Enceladus are explicate intr-o anumita masura striatiile care apar pe suprafata sa, dar pentru care mai niciun astronom nu a avut pana in momentul de fata vreo explicatie.
Aceasta luna a planetei Saturn are un diametru de doar 480 km, insa este complet inghetata, si se crede ca ar avea oceane a caror adancime ar putea ajunge pana la 35 km. Desi este inghetata, aceasta luna de langa planeta Saturn are crapaturi de la polul sud la cel nord, iar prin ele erupe in mod ocazional apa.
Saturn ar fi cauza acestor fisuri in suprafata lunii sale, iar asta deoarece gravitatia planetei genereaza maree care misca apa care inca e in stare lichida. Miscarile acesteia mentin crapaturile de pe suprafata lunii lichide, iar asa planeta Saturn mentine fenomenul inca activ, iar asta e ceva unic in sistemul nostru solar.
“Saturn’s gravity exerts tidal forces on Enceladus, which cause heating and cooling of the tiny world. Those forces are strongest at the poles. As liquid water solidifies into ice under the outer ice shell, it expands in volume, putting pressure on the ice until it cracks.”
Saturn este, practic, o planeta care influenteaza intr-un mod negativ una dintre lunile care o orbiteaza, dar asta nu ar putea fi ceva chiar unic. Saturn este monitorizata de ceva vreme de o sonda numita Cassini, iar explicatia de acum are legatura cu datele pe care aceasta le-a transmis de-a lungul timpului.