FRAUDA de ZECI de MILIOANE de Dolari cu Telefoane iPhone Anchetata de Apple

Apple investigheaza o frauda de cateva zeci de milioane de dolari care implica telefoane iPhone care au fost vandute catre zeci de mii de clienti.

FRAUDA de ZECI de MILIOANE de Dolari cu Telefoane iPhone la Foxconn

Apple si Foxconn au lansat o ancheta dupa ce au primit informatii conform carora o echipa de manageri din cadrul cel putin unei fabrici din China a facut o avere din vanzarea de componente ale iPhone. Vorbim despre componente cu defecte pe care Apple le refuza pentru folosire la asamblarea iPhone, ele trebuind sa fie in mod normal distruse, insa angajatii Foxconn le vindeau catre terti care asamblau telefoane noi si le vindeau ca si cum ar fi fost produse acolo.

43 de milioane de dolari este suma pe care intreaga retea de crima organizata ar fi generat-o intr-o perioada de 3 ani de zile, si vorbim despre cea mai mare frauda inregistrata pana acum cu privire la telefoane iPhone. Se pare ca totul a pornit de la un email pe care Tim Cook l-a primit de la o persoana necunoscuta care l-a alertat in legatura cu ceea ce se intampla in China, iar de aici a pornit ancheta, si politia a descoperit cat de mare este frauda.

FRAUDA de ZECI de MILIOANE de Dolari cu Telefoane iPhone Anchetata de Apple

Componentele respins de Apple pentru asamblare in iPhone erau vandute in Taiwan, acolo unde erau asamblate telefoanele iPhone cu piese defecte, ele fiind vandute ca si cum ar fi modele fabricate de Foxconn pentru Apple. Suma pe care infractorii au obtinut-o este uriasa, si rivalizeaza cu incasarile anuale pe care unele service-uri GSM le genereaza din repararea telefoanelor iPhone, insa aici vorbim despre inselarea consumatorilor care au cumparat telefoanele.

“Un om de afaceri din Taiwan a lucrat cu un grup de membri ai personalului de conducere din instalația Zhengzhou din Foxconn pentru a obține și asambla piese iPhone defecte, care sunt apoi vândute sub pretextul produselor iPhone fabricate la baza de producție chineză. Componentele defecte ar fi fost distruse conform procedurilor normale. Omul de afaceri și inelul său de crimă au făcut o avere din tranzacțiile ilegale, presupunând o rată de 43 milioane USD în ultimii trei ani.”

Nu se stie cati manageri ai Foxconn sunt implicati in acest scandal, iar compania nu a comentat situatia, fostul sau CEO spunand ca avand 1 milion de angajati in subordine, orice e posibil. Pagubele pentru Apple sunt egale cu zero pe partea financiara, iar asta pentru ca acele componente nu urmau sa fie platite, deci vorbim doar despre posibila afectare a imaginii in randul clientilor inselati, insa asta e foarte greu de cuantificat.

Nu se stie cate telefoane iPhone au fost vandute de catre lantul de crima organizata, insa avand in vedere suma obtinuta de ei, e posibil sa fie vorba despre zeci de mii de unitati.