Calea Lactee se va ciocni de o alta galaxie apropiata, insa chiar inainte ca acest fenomen sa se intample, ambele creeaza deja noi stele care au inceput sa fie vizibile pentru cercetatorii ce analizeaza spatiul cosmic. Acestia spun ca o coliziune dintre Calea Lactee si o galaxie satelit numita Marele Nor Magelanic, urmeaza sa aiba loc in aproximativ 2 miliarde de ani, ea fiind o galaxie mica, dar plina de materie neagra, deci are si o masa mare.
Calea Lactee deja interactioneaza cu aceasta galaxie, iar asta nu genereaza distrugere, asa cum va genera ciocnirea dintre ele, ci din contra, aparent da nastere unor noi stele care au fost observate de nava spatiala Gaia. Ea a detectat la marginea galaxiei Calea Lactee un grup de stele care pana acum nu au fost cunoscute cercetatorilor, acestea fiind rezultatul interactiunii de pana acum dintre cele doua galaxii, inainte de o coliziune catastrofala.
Calea Lactee Formeaza NOI STELE in Coliziunea cu o Alta Galaxie
Calea Lactee are stelele formate intr-o magine indepartata a sa deoarece acolo si interactioneaza cu galaxia satelit cu care se va ciocni, ele fiind cele mai indepartate stele cunoscute din galaxia noastra. Ele sunt formate la marginea unui grup extins de stele care incepe in galaxia satelit si ajunge pana in Calea Lactee, si cel mai probabil vorbim despre un proces de formare a primelor stele care sunt rezultatul interactiunii dintre cele 2 galaxii.
“Este într-adevăr, foarte departe. Este mai departe de orice stele tinere cunoscute de pe Calea Lactee, care sunt de obicei pe disc. Așa că imediat, am fost așa: „Sfânta fumează, ce este asta? Acesta este un cluster de stele – mai puțin de câteva mii în total -, dar are implicații mari dincolo de zona sa locală a Căii Lactee.”
Calea Lactee nu ar fi fost sursa materialului pentru formarea acestor noi stele, ci galaxia satelit, sau cel putin la aceasta concluzie au ajuns cercetatorii in urma unei analize facute cu instrumentele pe care le au. “Doar” 1000 de stele no ar fi fost formate in grupul vizibil la marginea galaxiei Calea Lactee, insa este loc pentru si mai multe pe masura ce galaxiile se vor intrepatrunde inaintea coliziunii care le va distruge aproape in totalitate.
This post was last modified on ian. 13, 2020, 1:55 PM 13:55