Autoritatea Nationala de Protectie a Datelor (ANSPDCP) a luat decizia de a aplica o amenda considerabila pentru o firma care a ales sa isi spioneze angajatii in timp ce acestia se aflau in sediul unitatii. Totul a pornit de la o plangere depusa impotriva companiei la ANSPDCP din cauza camerelor de supraveghere instalate in birourile firmei, in sala de mese, dar inclusiv in vestarele in care angajatii se schimbau inainte sa isi inceapa activitatea zilnica.
Angajatorul a montat aceste camere de supraveghere, practic, in aproape toate spatiile in care lucrau angajatii, insa fara sa ii consulte pe acestia cu privire la motivele din cauza carora a facut acest lucru. Conform celor spuse de catre ANSPDCP, nu ar fi existat o explicatie clara nici in timpul investigatiei cu privire la motivele reale pentru amplasarea camerelor, ceea ce i-a adus angajatorului o amenda de 5000 de euro pentru gestul sau.
AMENDA MARE data Firmei din Romania care isi SPIONA Angajatii
ANSPDCP a afirmat deasemenea ca angajatorul a instalat in anumite zone din sediul sau sisteme biometrice bazate pe amprenta, ceea ce pana la urma nu mi se pare un lucru chiar atat de rau, cand vine vorba despre securitate. Totusi, ANSPDCP a ajuns la concluzia ca nu s-au preluat in mod adecvat amprentele pentru sistemul de securitate biometrica, dar si ca ele nu ar fi fost stocate intr-un mod adecvat, ceea ce in mod normal ar trebui sa asigure aparatul unde se face scanarea.
“Amendă în cuantum de 23.893 lei, echivalentul a 5.000 euro, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c), art. 6 şi art. 7 din RGPD, întrucât operatorul a prelucrat în mod excesiv datele cu caracter personal (imaginea) ale angajaţilor săi prin intermediul camerelor video instalate în birourile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi în locurile în care există dulapuri unde angajaţii îşi depozitează hainele de schimb (vestiare). Amendă în cuantum de 23.893 lei, echivalentul a 5.000 euro, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c), art. 9 şi art. 7 din RGPD, întrucât operatorul a prelucrat date biometrice (amprente) ale angajaţilor putând fi utilizate şi alte mijloace pentru atingerea acestui scop, mai puţin intruzive pentru viaţa privată a persoanelor vizate.”
ANSPDCP a ajuns deasemenea la concluzia ca pentru imaginile inregistrate de catre operator prin camerele sale de supraveghere nu exista un plan adecvat pentru protejarea lor, nici masuri de securitate eficiente pentru a le sustine. Totusi, cealalta parte a amenzii in valoare de 10.000 de euro, adica inca 5000 de euro, a fost aplicata pentru simplul fapt ca acele camere existau in respectivele zone, au fost amplasate fara a consulta sindicatul angajatilor, si fara a le spune angajatilor.
ANSPDCP are in aceasta actiune cea mai mare amenda aplicata pentru o problema de acest gen intampinata la un angajator din Romania, dar mai mult ca sigur exista si altii care actioneaza la fel.