Facebook este vanata din nou de catre autoritatile din Europa dupa ce anul trecut a avut numeroase probleme din cauza modului in care si-a desfasurat activitatea pe continent, fara a tine cont de utilizatori. Autoritatile din Italia ancheteaza Facebook din cauza faptului ca nu le explica in mod clar oamenilor care au conturi in platformele sale ca datele lor vor fi vandute catre entitati terte, si pregateste o amenda de 5 milioane de euro pentru companie.
Facebook este acuzata ca in termenii si conditiile de utilizare pentru reteaua de socializare nu specifica foarte clar faptul ca datele oamenilor pot fi vandute catre servicii terte fara ca acestia sa stie asta. Facebook specifica doar ca serviciul oferit de catre ea este gratuit, iar autoritatile din Italia vor ca explicatiile privind felul in care sunt folosite datele sa fie mult mai clar explicate, amercanii facand deja modificari in acest sens, dar amenda ar putea totusi veni.
Facebook VANATA iar de Autoritatile Europene, ce PROBLEME Are
Facebook are interzis sa mai foloseasca practici inselatoare, precum cele din versiunea anterioara a termenilor si conditiilor de functionare, autoritatile din Italia spunand ca ii vor aplica amenzi substantiale. Desigur ca Facebook ramane cu dreptul de a vinde datele oamenilor oriunde doreste, iar uneori o face chiar daca oamenii ii cer sa nu faca asta prin setarile pe care compania le-a pus la dispozitia tuturor pentru a cere ca datele sa ramana secrete.
“Autoritatea italiană pentru concurență și piețe a lansat proceduri împotriva Facebook pentru că nu a informat pe deplin utilizatorii despre utilizările comerciale pe care le face din datele lor. Acțiunea autorității italiene, care ar putea duce la o amendă de 5 milioane de euro pentru Facebook, urmează o decizie anterioară a autorității de reglementare, în noiembrie 2018 – când a constatat că compania nu a avut o relație simplă cu utilizatorii cu privire la schimbul de valori care stă la baza semnării. până la serviciul „gratuit” și a amendat Facebook-ul 5 milioane EUR pentru că nu a informat corect utilizatorii despre cum le-ar fi utilizate în mod comercial informațiile.”
Facebook a castigat totusi un proces care a fost deschis impotriva sa in Berlin pentru fix acelasi lucru, dar e obligata sa nu ceara vreodata bani pe platforme daca spune ca ele sunt si vor fi tot timpul gratuite. Pe de alta parte, Facebook a pierdut in Germania dreptul de a transfera reclamatiile privind nerespectarea GDPR catre Irlanda, unde are sediul, deci va putea fi chemata in instante locale si de germanii nemultumiti.
Facebook are probleme cu autoritatile de mai bine de un an de zile, iar vasta majoritate dintre ele au la baza fie scurgerea de date ale oamenilor pe internet, fie felul in care ne vinde datele fara sa ne spuna asta.