Google Maps a implinit 15 ani din momentul lansarii, iar cei de la Google tin sa marcheze evenimentul cu o schimbare importanta pentru aplicatia pe care o ofera pentru telefoanele mobile disponibile in intreaga lume acum.
Google Maps are in comunicatul de presa de mai jos explicate schimbarile care sunt implementate pentru aplicatiile disponibile pentru Android si iOS, dar si faptul ca o noua sigla a fost gandita pentru a marca aceasta zi speciala.
Google Maps are deasemenea o “masina de petrecere” care va fi disponibila in perioada 6 – 9 februarie pentru a marca acesti 15 ani de existenta, iar acesta este modul prin care cei de la Google vor sa ne arate ca stiu sa sarbatoreasca.
Google Maps are toate detaliile schimbarii prezentate mai jos, iar noua versiune a aplicatiei ar trebui sa fie disponibila pentru descarcare prin App Store si Google Play chiar din momentul de fata pentru toata lumea.
“La începutul lui februarie 2005 se lansa prima versiune a Google Maps. De atunci, Google Maps a evoluat de la a oferi indicații de orientare ușor de înțeles, până la a ajuta oamenii să exploreze și să găsească ceea ce caută. Cu ocazia aniversării a 15 ani, Google Maps are o nouă înfățișare grafică, o interfață îmbunătățită a aplicației, actualizări și alte surprize.
Elementul cheie care s-a schimbat în identitatea vizuală a Google Maps este pin-ul – acel indicator grafic ce indică poziția pe hartă. Plecând de la noul pin, sigla Google Maps este și ea una nouă. În plus, „festivitățile” aniversării celor 15 ani includ și înlocuirea graficii actuale pentru navigare pe Google Maps cu o mașină „de petrecere”, imagine care va fi disponibilă doar în perioada aniversării (6-9 februarie).
Interfața aplicației Google Maps (Android și iOS) a fost reorganizată, astfel încât să fie mai ușor utilizatorilor să găsească informația dorită. Aceasta oferă 5 tab-uri accesibile imediat, din interfața Google Maps, din care utilizatorii pot:
- explora o zonă, pentru a găsi restaurante, concerte, etc.
- călători către o destinație – cu autoturismul, transportul în comun, pe jos, etc.
- să vadă rapid locurile pe care le-au salvat în Google Maps
- să contribuie cu informații, precum review-uri, poze, locuri care lipsesc, etc.
- să afle noutăți, precum noi restaurante și pub-uri deschise în localitate, recomandări personalizate
Câteva cifre ale Google Maps, la 15 ani de la lansare:
- Google Maps a cartografiat mai mult de 220 de țări
- În medie, peste 1 miliard de kilometri sunt parcurși zilnic cu ajutorul navigației Google Maps, la nivel mondial
- Pe Google Maps există informații despre mai mult de 150 de milioane de afaceri și locuri
- Peste 1 miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună
- Până în prezent, Google a publicat peste 16 milioane de km de imagini în Street View. Pentru preluarea imaginilor au fost utilizate tot felul de mijloace, de la snowmobil, barcă sau batiscaf și până la oi, cămile sau căruță cu cai (aceasta din urmă a fost folosită chiar în România, pentru fotografierea localității Letea din Delta Dunării, cu ajutorul organizației WWF România)
- Există peste 58 milioane de km pătrați de imagini din satelit la calitate ridicată, acoperind 98% din populația globului.
Dacă la lansarea de la începutul lui 2005 Google Maps oferea în principal indicații de orientare către destinația dorită, an de an noi funcții și servicii au fost adăugate. Google Earth (serviciu care folosește imagini satelitare tridimensionale) și funcția Transit (navigare cu ajutorul mijloacelor de transport în comun) au venit în vara lui 2005, iar la începutul lui 2007 a fost adăugată funcție de trafic în timp real. La finalul lui mai 2007 se năștea Street View, serviciul care oferă imagini 360o de la nivelul străzii (aici video-ul de la lansare), iar prima aplicație mobilă Google Maps apărea la finalul aceluiași an (la început pentru Blackberry și Palm). Versiunea pentru Android a Google Maps se lansa în 2008, iar cea pentru iOS în 2012. Funcția de navigare a apărut în 2009, în 2015 este introdusă funcția de „offline maps”, iar în 2019 Live View, funcția de realitate augmentată, care oferă indicații de orientare în cazul mersului pe jos.
În România, Google Maps și-a făcut apariția prin versiunea localizată în aprilie 2010, iar primele imagini Street View din țara noastră au fost publicate pe Google Maps la finalul aceluiași an. Extinderea acoperirii Street View pentru aproape toată România are loc în 2012, când sunt preluate imagini inclusiv din zone de interes turistic, unde mașina nu are acces. De atunci, acoperirea Street View din România s-a actualizat și extins constant: au fost adăugate imagini de pe apă (Dunăre și Delta Dunării), de sub pâmânt (Salina Turda) sau din muzee (Muzeul Național Brukenthal) și clădiri (Palatul Parlamentului). Iar an de an, versiunea Google Maps pentru România a fost fost actualizată cu cele mai noi funcționalități, de la Transit, în 2013, și până la Live View, în 2019.
În România, două treimi din utilizatorii de internet folosesc Google Maps cel puțin odată pe lună, jumătatea dintre aceștia pentru a obține îndrumări în timp ce se deplasează, pentru a nu se rătăci și pentru evita blocajele în trafic sau întârzierile cu transportul public. În total, se estimează că Google Maps ajută o persoană din România să economisească, în medie, 3 ore pe an.”
This post was last modified on feb. 6, 2020, 2:28 PM 14:28