Calea Lactee este o galaxie de dimensiuni considerabile, iar in ciuda acestui lucru, cercetatorii au reusit abia acum sa faca o descoperire in premiera mondiala, si ea a socat foarte multa lume. Mai exact, cercetatorii au reusit sa descopere in premiera oxigen in afara galaxiei calea Calea Lactee, iar asta dupa decenii si decenii in care cercetarile n-au reusit sa ii ajute pe acestia acestia sa poata confirma, sau infirma, ca moleculele care ne sustin viata exista si in alte galaxii.
Calea Lactee nu mai este singura galaxie care are molecule de oxigen in ea, iar asta pentru ca intr-o galaxie numita Markarian 231 au fost descoperite de catre cercetatorii chinezi cu ajutorul observatorului astronomic din Shanghai. Calea Lactee nu mai este unica din acest punct de vedere, iar cum galaxia cealalta se afla la 561 de milioane de ani-lumina fata de Pamant, ramane de vazut cam cati astronomi vor mai reusi sa confirme ceea ce au gasit chinezii.
Calea Lactee: Descoperire in PREMIERA care a SOCAT Pamantul
Calea Lactee este foarte departe de Markarian 231, insa cercetatorii au reusit sa observe emisiile de oxigen din interiorul sau timp de 4 zile consecutive multumita felului in care s-a creat ea. Aceasta emite lumina rosie in unde lungi si pe distante extrem de mari in univers, deci asa au putut astronomii chinezi sa observe faptul ca galaxia Calea Lactee nu mai e singura cunoscuta omenirii in care mai exista molecule de oxigen active.
“Emisia de O2 detectată este localizată în regiuni situate la aproximativ 10 kpc (32.615 ani-lumină) distanță de centrul Markarian 231 și poate fi cauzată de interacțiunea dintre fluxul molecular activ generat de nucleul galactic și norii moleculari ai discului exterior. O2 poate fi un lichid de răcire semnificativ pentru gazul molecular în astfel de regiuni afectate de ieșirile generate de AGN.”
Calea Lactee are o gaura neagra in centrul sau, la fel ca galaxia Markarian 231, doar ca aceea este mult mai mare, ea fiind un quasar, adica unul dintre obiectele din univers cu cele mai mari incarcari energetice. Acesta este si cel mai apropiat quasar de Calea Lactee, astfel ca vorbim despre o premiera foarte importanta pe care cercetatorii chinezi au reusit sa o descopere, si ea ar putea contribui la descoperirea vietii pe alte planete indepartate.
Calea Lactee nu a fost inca in totalitate explorata de catre rasa umana, insa iata ca noi reusim totusi sa detectam ceea ce se afla la sute de milioane de ani-lumina de Pamant, si cu siguranta vom mai face alte descoperiri.