Calea Lactee este galaxia din care facem noi parte, insa cercetatorii au folosit-o pentru a explica una dintre cele mai importante descoperiri facute pana in acest moment, cea mai mare explozie din Univers. Conform cercetatorilor, aceasta explozie uriasa ar fi lasat o “gaura” a carei dimensiune ar fi de cam 15 ori mai mare decat cea a galaxiei Calea Lactee, ceea ce ne arata cat de mici suntem intr-un Univers a carui dimensiune clara inca nu am aflat-o.
Calea Lactee se afla la 390 de milioane de ani lumina de grupul de galaxii cunoscut de catre cercetatori cu denumirea Ophiuchus, gaura neagra de acolo fiind sursa acestei explizii uriase. Desi explozia in sine a lasat o gaura de 15 ori mai mare decat Calea Lactee, ea este de “doar” 5 ori mai mare decat cea mai mare explozie observata pana in momentul de fata in Univers de catre cercetatori, insa chiar si asa vorbim despre un record foarte important inregistrat.
Calea Lactee: Legatura cu cea mai MARE Explozie din Univers
NASA a reusit sa observe aceasta explozie cu ajutorul observatorului cu raze X Chandra, cercetatorii calculand ca in urma sa a fost aruncata in Univers o cantitate de energie echivalenta cu 10^54 jouli. Separat de dimensiunea exploziei, cei de la NASA au descoperit inclusiv faptul ca energia a fost eliberata doar intr-o singura directie, ceea ce a fost neobisnuit, eliberarile de energie facandu-se de obicei in multiple directii, dar o explicatie nu a fost gasita.
Calea Lactee ar fi fost complet distrusa de o explozie de acest gen, insa si gaura neagra din galaxia noastra este mult mai mica decat cea care a fost sursa celei mai mari explozii detectate pana acum. Pe de alta parte, am avut noroc de faptul ca explozia a avut loc la o distanta atat de mare fata de Calea Lactee, altfel razele X eliberate in Univers ne-ar fi afectat intr-o masura foarte serioasa, dar pana la urma orice e posibil in galaxiile care ne inconjoara.
NASA urmareste cu foarte mare atentie intregul Univers si dezvaluie descoperirile incredibile pe care le face la sute de ani-lumina distanta, unele dintre ele fiind importante pentru toata omenirea.
This post was last modified on feb. 29, 2020, 4:38 PM 16:38