Telekom, la fel ca toti operatorii de telecomunicatii din Romania, sau multe alte companii din tara, percepe preturile pentru servicii in euro, nu in LEI, iar asta inseamna ca in fiecare luna clientul plateste o suma diferita. Avand in vedere ca la inceput de 2020 cursul de schimb LEU – EURO a ajuns la valori mai mari decat in 2019, unii dintre clientii Telekom au avut de platit serviciile la un curs de schimb neobisnuit de mare, situatie care desigur ca era intalnita si in 2019.
Telekom a avut plangeri inregistrate pe pagina sa de Facebook de la clientii nemultumiti de ceea ce se intampla, unul spunand ca in octombrie 2019 a platit factura pentru servicii la cursul de schimb de 4.81 LEI pentru un euro. Atunci BNR afisa un curs de schimb valutar de 4.74 LEI pentru un euro, deci diferenta vine de la cursul de schimb valutar folosit de catre banca, si diferenta e acolo, pentru multi fiind de neconceput de ce e atat de mare.
Telekom: Cursul de Schimb URIAS pentru Facturile Clientilor
Telekom a mers pe acelasi trend in 2020, astfel ca in februarie un alt client a avut serviciile facturate la un curs de schimb valutar de 4.86 LEI pentru un euro, in acea zi, cursul BNR fiind de 4.78 LEI pentru un euro. Vorbim iar despre o diferenta mare intre cursuri, chiar mai mare decat cea din noiembrie raportata de catre clientul initial, iar situatia aceasta va continua mai mult ca sigur si in restul anului, cu diferente mari intre cursul de schimb oficial, si cel de facturare.
Telekom, dupa cum va spuneam, nu e singura companie care face asta, toti operatorii de telecomunicatii facand-o, si m-am uitat de curiozitate intr-o factura de la Orange din februarie. Singura mentiune de acolo privind cursul de schimb valutar a fost cel al BNR, de 4.77 LEI pentru un EURO, si presupunand ca asta e valoarea la care s-a facut conversia, diferenta fata de ceea ce face Telekom cu al lor curs de schimb valutar ramane in continuare mare.
Telekom foloseste, in mod teoretic, cursurile de schimb valutar ale bancilor prin care se inregistreaza platile, iar asa, ajungem sa platim serviciile la preturi incorecte, si asta nu e o practica tocmai buna.