X

Planeta Saturn: Cercetatorii UIMESC Lumea cu un Mare Anunt

Planeta Saturn este a doua cea mai mare din sistemul nostru solar, iar in jurul sau exista si foarte multe luni care pana acum n-aua vut vreo explicatie foarte clara oferita pentru modul in care s-au format. Ei bine, cercetatorii s-au chinuit putin si au reusit sa ofere o explicatie pentru modul in care lunile din apropiere de planeta Saturn s-au format fara a fi inghitite de-a lungul timpului de catre corpul cosmic, iar asa au ajuns la marimea la care sunt in acest moment.

Planeta Saturn ar fi trebuit sa inghita luna Titan, una dintre cele mai mari din sistemul nostru solar, in momentul in care ambele s-au format, dar acest lucru nu s-a intamplat, iar cercetatorii n-au stiut pana acum si de ce. Ei bine, in procesul de formare pentru planeta Saturn, dar si luna Titan, acestea au inceput initial ca nori spiralati de praf cosmic, care de-a lungul a extraordinar de multi ani s-au inchegat in planeta si luna pe care le stim astazi.

Planeta Saturn: Cercetatorii UIMESC Lumea cu un MARE Anunt

Planeta Saturn, in procesul sau de formare, nu a inghitit si luna Titan pentru ca in acel nor de praf cosmic a existat o zona “sigura” in care a ramas materialul din care s-a format luna sa. Acelasi lucru e valabil inclusiv pentru celelalte luni din apropiere de planeta Saturn, acestea reusind sa se formeze in “zone sigure” din apropiere de norii de praf cosmic, la aceasta concluzie ajungand cercetatorii in ciuda simularilor anterioare, care sugerau o alta evolutie.

“Un disc de spațiu apare pe disc care acționează ca o zonă de siguranță. Acea zonă este o întindere prăfuită, cu o schimbare abruptă a temperaturii între marginea sa interioară mai caldă, mai aproape de planetă și marginea exterioară mai rece, mai aproape de gol. Gazul cald din acea bandă, care fluctuează între 20 și 100 de raze planetare de pe planeta infantilă, împiedică lunile mai îndepărtate, cum ar fi Titan, să se miște în interior și să devină gustări pentru tânăra planetă. Dar lunile care trăiesc deja în interiorul zonei de siguranță nu au noroc.”

Planeta Saturn are in jurul sau inclusiv un mare inel format dintr-o varietate de ramasite ale planetei, sau a altor corpuri cosmice care de-a lungul timpului s-au ciocnit de ea, iar acesta s-a format intr-un mod similar. Ceea ce s-a intamplat in lungul proces de formare de pe planeta Saturn este mai mult ca sigur valabil si in cazul altor planete, sau a altor luni din univers, iar cercetatorii au acum un punct de plecare pentru a dezvalui si multe alte mistere.

Planeta Saturn va avea aceste luni explorate in viitorii ani de catre NASA si ESA, deci e de asteptat ca si multe alte mistere de pana acum sa fie dezvaluite pentru intreaga omenire.

This post was last modified on mart. 11, 2020, 12:53 PM 12:53

Disqus Comments Loading...