Calea Lactee este o galaxie mare, iar cercetatorii incearca din rasputeri sa analizeze fiecare colt al sau, insa o dezvaluire facuta astazi ne arata cat de mici suntem in realitate in vastul univers. Mai exact, cercetatorii sunt de parere ca inca exista nu mai putin de 150 de galaxii satelit pentru Calea Lactee care inca n-au fost descoperite de catre ei, numarul in sine fiind unul urias, iar daca acest lucru e adevarat, mai avem multe de invatat despre univers.
Calea Lactee are in momentul de fata analizate cu foarte mare atentie locatiile in care ar exista materie neagra, cercetatorii incercand sa surprinda primele imagini cu acest material care a stat la formarea galaxiei. In analizele lor, cercetatorii au descoperit ca galaxiile satelit de langa Calea Lactee au anumite halouri de materie neagra care le inconjoara, ei reusind sa surprinda imagini fade cu aceste galaxii, si asa au ajuns la concluzia ca ar exista in jur de 150.
Calea Lactee: Anuntul ULUITOR care Schimba Ceea ce se Stia
Calea Lactee a fost pana in anii 2000 in centrul unor teorii care spuneau ca doar pana in 20 de galaxii satelit ar exista in jurul sau, insa pe masura ce tehnologia a evoluat, numarul acestora a crescut. De la acea cifra si pana la 150 este cale foarte lunga, insa cercetatorii au analizat cu atentie atat cerul, cat si universul cu ajutorul unor nave spatiale, iar asa s-au descoperit halourile de materie neagra din Calea Lactee, si de langa ea, plus galaxiile satelit.
“Știm foarte bine unele lucruri despre materia întunecată – cât de multă materie întunecată există, cum se aglomerează – dar toate aceste afirmații sunt calificate spunând, da, așa se comportă pe scări mai mari decât dimensiunea grupului nostru local de galaxii. Și atunci întrebarea este: funcționează asta la cele mai mici scale pe care le putem măsura? Pentru prima dată, putem căuta aceste galaxii satelite pe aproximativ trei sferturi din cer, iar acest lucru este foarte important pentru mai multe moduri diferite de a învăța despre materia întunecată și formarea galaxiei.”
Calea Lactee are toate aceste galaxii satelit in orbita sa, ele fiind de dimensiuni mult mai mici, iar dupa cum am aflat recent, cu unele s-ar si fi izbit de-a lungul existentei sale. Intrepatrunderea dintre Calea Lactee si alte galaxii satelit ar fi curbat deasemenea discul galaxiei noastre, iar cercetatorii vor acum sa descopere mai multe despre materia neagra care a dus la formarea “casei” care gazduieste in momentul de fata inclusiv sistemul solar.
Calea Lactee este analizata cu mare atentie in momentul de fata de catre o serie de nave spatiale lansate de NASA si ESA, insa descoperirea misterelor din jurul materiei negre nu e char atat de simpla.
This post was last modified on apr. 8, 2020, 5:32 PM 17:32