Planeta Saturn revine astazi in atentia noastra dupa ce o descoperire care i-a uluit pe cercetatori a fost dezvaluita pentru intreaga lume, iata ce nimeni nu a crezut ca se intampla in apropierea sa. Cercetatorii care analizeaza cu foarte mare atentie ceea ce se intampla pe luna Titan de langa planeta Saturn au descoperit cu uimire faptul ca ar putea exista furtuni de nisip acolo, ceva ce ei nu credeau ca ar fi posibil, dar in realitate iata ca exista conditii pentru ca asta sa se intample.
Planeta Saturn ar putea avea o luna care ar fi foarte similara cu planeta Marte, sau cel putin asta cred acum cercetatorii dupa ce au realizat ca pe Titan ar putea exista furtuni de nisip similare. Cercetatorii universitatii Boise State din Idaho sunt cei care sunt in spatele acestei descoperiri importante, mai ales ca luna Titan de langa planeta Saturn are o atmosfera de 1.5 ori mai densa decat cea a planetei Pamant, char daca nu are vanturi foarte puternice.
Planeta Saturn: Cercetatorii ULUITI de Ceea ce au Descoperit
Planeta Saturn ar avea pe luna Titan o atmosfera foarte densa, iar din aceasta cauza cercetatorii credeau ca e extrem de dificil sa se intample furtuni de nisip acolo, dar iata ca acest lucru ar fi posibil . Atmosfera de pe Titan este cu mult diferita fata de cea de pe planeta Saturn, insa cercetatorii cred ca aceste furtuni de nisip ar putea fi principala modalitate prin care praful este miscat pe planeta si prin care ajunge intr-un final in atmosfera lunii.
“Condițiile meteorologice de pe Titanul lunii mari a lui Saturn, lumea ciudată și îndepărtată, care poate fi cea mai asemănătoare Pământului în sistemul solar, par propice formării diavolilor de praf. Dacă este adevărat, aceste vârtejuri uscate pot fi mișcători primari de praf pe suprafața Titanului, așa cum sunt pe Marte. Se crede că praful de pe dunele Titanului provine ca aerosoli cu hidrocarburi care plouă din atmosfera lunii.”
Planeta Saturn nu a fost analizata la fel ca Titan, deci nu se stie cum se intampla lucrurile acolo, dar pe luna sa, furtunile ar avea viteze surprinzator de mari, ceea ce desigur ca si contribuie la procesul de eroziune. Desi medicii nu sunt 100% siguri de ceea ce se intampla pe suprafata de pe luna Titan de langa planeta Saturn, e destul de clar ca exista cel putin conditiile pentru ca furtuni de nisip sa aiba loc acolo, si sa mute cantitati mari de praf.
Planeta Saturn si luna Titan vor fi analizate mult mai serios dupa ce o noua nava spatiala numita Dragonfly va fi trimisa de catre NASA inspre ele, ea fiind programata pentru lansare in 2026, urmand a ateriza pe luna in 2034.
This post was last modified on apr. 22, 2020, 11:10 AM 11:10