Planeta Mercur este cea mai apropiata de soare dintre toate cele din sistemul nostru solar, iar acest lucru ar fi avut si un impact foarte mare asupra modului in care a evoluat aceasta planeta de-a lungul timpului. Cercetatorii au facut recent o descoperire uimitoare in legatura cu planeta Mercur, iar asta pentru ca un impact urias si soarele ar fi reusit sa-i afecteze intr-o foarte mare masura felul in care este compusa in momentul de fata aceasta planeta.
Planeta Mercur are un nucleu care formeaza cam 80% din compozitia totala a sa, asta in timp ce Pamantul are un nucleu ce reprezinta doar 10% din masa, deci vorbim despre structuri cu mult diferite. Totusi, la nu foarte mult timp dupa ce a fost formata planeta Mercur, se pare ca un impact uras a aruncat in univers o buna parte din mantaua exterioara a planetei, lasand un nucleu care formeaza cea mai mare parte din masa sa, o situatie complet neobisnuita.
Planeta Mercur: Descoperire ULUITOARE privind Impactul Urias
Planeta Mercur ar fi trebuit in mod normal sa atraga prin puterea sa gravitationala o buna parte din ceea ce a fost aruncat de pe suprafata sa, insa soarele a avut aici un rol determinant. Acum 4 – 4.5 miliarde de ani, cand a avut loc impactul cu planeta Mercur, soarele era mult mai “tanar”, avea un camp magnetic mai puternic, se rotea mai repede, vanturile solare fiind de 10 – 100 de ori mai puternice decat in momentul de fata, iar asta a afectat serios ceea ce s-a intamplat.
“O problemă majoră a acestei idei este că o mare parte din materialul vaporizat eliminat de Mercur de un impact uriaș s-ar condensa în sferule solide. Aceste pietricele de marmură ar rămâne pe orbitele din apropiere către Mercur în jurul Soarelui și, astfel, pur și simplu se vor reîncadra pe planeta peste câteva zeci de milioane de ani. Soarele primordial în timpul acestor impacturi uriașe, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ar fi avut un câmp magnetic mai puternic, o rotație mai rapidă și un vânt mai puternic. Cu un flux atât de puternic de vânt solar, materialul aruncat de Mercur ar experimenta o tracțiune semnificativă și va fi ușor îndepărtat de orbita planetei.”
Planeta Mercur a avut aruncate in univers bucatile din mantaua sa exterioara care au fost desprinse in urma impactului, iar soarele ar fi fost la baza acestui proces care a lasat planeta in forma pe care o vedem si astazi. Daca soarele nu ar fi avut un impact atat de mare asupra acelor bucati din planeta Mercur care erau in orbita sa in urma impactului, atunci acum am fi vorbit despre un obiect cu o masa mult mai densa, si cu un nucleu care ar fi reprezentat mai putin din ea.
Planeta Mercur va fi explorata in urmatorii ani de o nava spatiala trimisa de catre japonezi, aceasta urmand a ne dezvalui si alte secrete importante ale corpului cosmic.