Calea Lactee a reusit sa-i uluiasca pe cercetatori cu un fenomen impresionant care a avut loc in galaxia noastra, si care nu este tocmai unul care se intampla chiar atat de des in univers. Mai exact, se pare ca un obiect de dimensiuni mici a fost pur si simplu aruncata prin Calea Lactee de catre o explozie pe care cercetatorii au descoperit-o la ceva timp dupa ce a avut loc, si care i-a srprins prin forta pe care a vut-o atunci cand a fost declansata.
Calea Lactee ar fi avut o supernova partiala care a aruncat acel obiect prin univers, iar asta pentru ca vorbim despre o cantitate uriasa de energie care este eliberata in univers cand au loc evenimente de acest gen. Obiectele de acest gen au denumira de “pitici albi”, si sunt nucleele solide, de dimensiunea Pamantului, ale unor stele care s-au transformat in supernove, si cam acelasi lucru ar trebui sa se intample inclusiv cu soarele nostru la un moment dat in timp.
Calea Lactee: Cercetatorii ULUITI de un Fenomen Impresionant
Calea Lactee nu e la primul pitic alb care este descoperit de catre cercetatori, insa de obicei aceste obiecte au structurile interne aranjate in diverse straturi, iar nucleele lor sunt in principal formate din carbon si oxigen. In jurul acestora sunt straturi de heliu si azot, insa in acest pitic alb au descoperit o combinatie ciudata intre oxigen, neon, magneziu si silicon, ceea ce n-a fost tocmai usor de explicat de catre cercetatori deocamdata.
“O nouă ciudată stea pitică albă care se prăbușește prin Calea Lactee poate fi supraviețuitorul unei „supernovele parțiale”, constată un nou studiu. Într-un nou studiu, oamenii de știință au făcut zero pe piticul alb SDSS J1240 + 6710, situat la aproximativ 1.430 de ani lumină de Pământ. Descoperită în 2015, lucrările anterioare au descoperit că acest pitic alb avea o atmosferă neobișnuită care părea să nu posede nici hidrogen și nici heliu, ci în schimb era compus dintr-un amestec ciudat de oxigen, neon, magneziu și siliciu.”
Calea Lactee are acest obiect aflat la 1430 de ani-lumina in raport cu Pamantul, el calatorind cu o viteza de aproximativ 900.000 km/h, una uriasa, dar in directia opusa sensului de rotatie al galaxiei. Interesant pentru cercetatori este deasemenea faptul ca masa acestui obiect este de doar 40% din cea a soarelui, ceea ce nu e chiar atat de obisnuit, iar asta face acst pitic alb diferit fata de alte obiecte similare descoperite in Calea Lactee.
Calea Lactee este sursa pentru foarte multe obiecte cosmice importante, si mai mult ca sigur vom mai auzi de la cercetatori despre descoperiri similare in viitorul nu foarte indepartat.