Calea Lactee are dezvaluit un nou mister astazi, iar asta pentru ca astronomii care monitorizeaza cu mare atentie calea lactee au descoperit ceva ce pana acum nu au vazut intr-un asemea mod. Mai exact, in Calea Lactee exista doua zone vaste care sunt acoperite cu bule mense de gaze, in momentul de fata, iar acestea au fost observate pentru prima oara intr-o lumina complet diferita de catre cercetatorii care analizeaza cu foarte mare atentie ceea ce se intampla in galaxie.
Calea Lactee a avut pentru prima oara observata lumina vizibila din acele bule uriase de gaze, acestea “strivind” centrul galaxiei, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos, ea fiind una care ne arata ceva ce rar vedem. Aceste bule de gaze au denumirea de bule Fermi, ele fiind descoperite pentru prima oara in Calea Lactee in anul 2010, insa aceasta este prima oara cand esunt observate in mod direct, si nu prin instrumente speciale.
Calea Lactee: MISTERUL Surprinzator care a UIMIT Astronomii
Calea Lactee are lumina emisa de catre aceste bule in mod constant, insa ea apare la lungimi de unde care nu sunt vizibile pentru ochiul uman, sau cel putin nu au fost vizibile pana acum. Lumina care a fost observata de catre cercetatori vine de la hidrogenul din interiorul lor, acesta fiind ionizat, si a devenit stralucitor, in culori pe care inclusiv ochiul uman le poate percepe, desigur in imagini inregistrate foarte “adanc” in galaxia Calea Lactee.
“Pentru prima oară, oamenii de știință au observat lumină vizibilă de la niște baloane enorme de gaz, care sandwich-ul părții plate a galaxiei noastre din Calea Lactee. Ele sunt cunoscute sub numele de bule Fermi. Astronomii au văzut bulele din 2010, dar niciodată direct. Lumina pe care au emis-o are lungimi de undă pe care ochiul uman nu le poate vedea. Cel puțin, nu a mai fost până acum.”
Calea Lactee ar fi avut aceste bule formate prin eliminar substantiale de gaze care au avut loc in centrul galaxiei noastre, insa deocamdata nu se cunoaste si o posibila sursa pentru ele. E posibil ca gazele sa fi venit de la stele formate cu foarte mult timp in urma in Calea Lactee, sau de la stele care au explodat, nimeni nu stie inca, dar astronomii incearca sa gaseasca o explicatie si pentru modul in care ele s-au format, si sunt atat de mari acum.
Calea Lactee are in mod constant descoperite surprize impresionante de acest gen, cercetatorii reusind sa ne arate ca inetul, cu incetul, incep sa desluseasca tot mai mult din galaxie.