Calea Lactee are parte de o descoperire incredibila facuta chiar in centrul galaxiei din care facem parte, si e vorba despre ceva care a lasat oamenii de stiinta cu foarte multe semne de intrebare, asa cum se intampla de obicei in asemenea situatii. Vanturile cosmice care navigheaza prin intreg universul poarta din centrul galaxiei Calea Lactee o serie de nori de gaze care se misca cu o viteza mult mai mare decat cele inregistrate pentru alte formatiuni similare.
Calea Lactee are foarte multe corpuri cosmice in interiorul sau, iar oamenii de stiinta spun ca viteza mare cu care se deplaseaza acesti nori de gaze poate provoca pagube serioase pentru stelele care se afla in galaxia noastra. Centrul galaxiei Calea Lactee arunca gaz fierbite spre marginile acesteia, majoritatea provenind de la gaura neagra supermasiva, insa oamenii de stiinta au descoperit si doi nori vechi de gaze reci, care se deplaseaza rapid spre marginile galaxiei.
Calea Lactee: INCREDIBILA Descoperire din Centrul Galaxiei
Calea Lactee impinge in mod normal cu usurinta norii fierbinti de gaze catre marginile sale, insa cei reci au o densitate mai mare sunt mai grei, dar totusi se misca cu viteze care ajung pana la 300 de kilometri pe secunda, conform calcuilelor cercetatorilor. Cercetatorii nu stiu inca de unde provine energia care misca acesti nori de gaze, iar asta pentru ca in Calea Lactee nu ar exista suficienta pentru a-i transporta cu viteze atat de mari sper marginile sale.
“A fost destul de neașteptat. Problema cu Calea Lactee este că nu avem suficientă energie pentru a ne deplasa în jurul acestor nori de gaz ca acesta. Este ca și cum ai încerca să muți un baseball suflând pe el. Am putea observa un proces care în câteva miliarde de ani va aduce galaxia să fie liniștită și să nu mai formeze stele în acea regiune.”
Calea Lactee ar avea formatiuni de nori de acest gen de obicei in zonele in care se formeaza stele, insa mutarea lor spre marginile galaxiei este un proces neobisnuit, care afecteaza ordinea normala a lucrurilor. Cercetatorii spun ca daca procesul va continua, in cam 1 miliard de ani nu se vor mai forma stele in zona din Calea Lactee din care pleaca norii de acest gen, insa vorbim despre o perioada atat de lunga de timp, incat e greu de calculat ceva sigur.
Calea Lactee este plina de tot felul de obiecte, gaze, si nu numai, iar cercetatorii incearca incetul, cu incetul, sa isi dea seama cum se misca lucrurile in galaxie, dar desigur ca le este foarte dificil sa inteleaga ceva clar.