Planeta Jupiter este in centrul unui incredibil anunt dupa ce oamenii de stiinta au reusit sa descopere ceva cu greu a putut fi realizat, ceva ce pana la urma ne arata cam cat de complexe sunt planetele din sistemul nostru solar. Mai exact, cercetatorii au reusit intr-un final sa descopere de ce furtunile uriase de pe planeta Jupiter raman in formatiuni geometrice similare de-a lungul timpului, in special in preajma polilor pe care-i are corpul cosmic.
Planeta Jupiter are foarte multe furtuni care-i domina atmosfera in momentul de fata, ele fiind acolo de cel putin cateva secole, si cercetatorii au reusit intr-un final sa desluseasca misterul din spatele mentinerii formatiunilor actuale. Planeta Jupiter are la polul nord 8 mari cicloane care inconjoara unul principal, in timp ce la polul sud sunt “doar” sase, fiecare dintre ele avand diametre cuprinse intre 4000 si 7000 de kilometri, deci sunt uriase.
Planeta Jupiter: INCREDIBIL Anunt, Cercetatorii ULUITI Total
Planeta Jupiter are fiecare dintre aceste cicloane plasate la distante de aproximativ 8700 de kilometri unul de celalalt, si aceasta distanta ramane constanta in timp, cel putin in baza observatiilor facute pana acum. Tot in baza observatiilor de pana acum, cercetatorii au descoperit ca stabilitatea acestor cicloane depinde de inaltimea pe care acestea o au in atmosfera de pe planeta Jupiter, dar sii de inelele anticiclonice care exista in jurul fiecaruia dintre ele.
“Am fost surprinși de faptul că polii lui Jupiter nu sunt asemenea celor ale altor planete. Nu am mai văzut nimic ca aceste grupuri de cicloni organizați în modele obișnuite. Toate teoriile anterioare au prezis că regiunile polare ale planetelor uriașe ar trebui să fie dominate de mari cicloni peste polii lor, cum ar fi ceea ce se observă la Saturn, sau să rămână haotici. Ceea ce vedem la Jupiter înseamnă că acele teorii anterioare sunt greșite și avem nevoie de ceva nou.”
Planeta Jupiter are un echilibru foarte fragil in ceea ce priveste felul in care s-au format si exista toate aceste cicloane, iar asta pentru ca daca anticicloanele n-ar pastra cicloanele la distanta unele de altele, ele s-ar putea indeparta. Oamenii de stiinta inca nu stiu ce anume pastreaza acest echilibru fragil intre cicloane, si acesta este unul dintre misterele care a venit impreuna cu explicatia privind modul in care ele ocupa acea zona, si raman in acelasi loc.
Planeta Jupiter va avea acest fenomen studiat cu intensitate de catre oamenii de stiinta in cursul urmatorilor ani, iar asta pentru ca ei vor sa afle foarte clar de ce se intampla lucrurile in acest mod acolo, si sa compare situatia cu cea de pe Pamant.