Calea Lactee are astazi o premiera incredibila anuntata de catre cercetatorii care monitorizeaza cu foarte mare atentie ceea ce se intampla in galaxia noastra, si vorbim despre o realizare pe care putini o credeau posibila. Cercetatorii au reusit, in premiera, sa masoare distanta pana la un magnetar din Calea Lactee, adica un tip de stea neutron care are un camp magnetic foarte puternic, si care emite pulsatii radio la diverse perioade de timp.
Calea Lactee are in interiorul sau un magnetar numit XTE J1810-197, acesta fiind descoperit in 2003 de catre oamenii de stiinta, el emitand pulsatii radio timp de 5 ani, dupa care a facut o pauza de un deceniu. In 2018 si-a reluat activitatea, si a reintrat in atentia oamenilor de stiinta, care acum au reusit inclusiv sa masoare distanta pana la el, ceva ce nu era crezut posibil pana acum, dar o realizare extrem de importanta, pana la urma.
Calea Lactee: Premiera INCREDIBILA Anuntata de Cercetatori
Calea Lactee are foarte multe obiecte in interiorul sau, insa doar 6 magnetari au fost descoperiti pana acum, iar pentru a calcula distanta pana la cel despre care vorbim acum, cercetatorii au fost nevoiti sa devina destul de inventivi. Mai exact, ei s-au uitat la pozitia pe care acest magnetar o avea in raport cu alte obiecte din spatele sau, iar in baza miscarilor pamantului in jurul soarelui, au reusit sa calculeze distanta pana la el, o premiera pentru Calea Lactee.
“Aceasta este prima măsurare a paralaxei pentru un magnetar. Acesta arată că este cunoscut printre cei mai apropiați magnetari – la aproximativ 8100 de ani lumină – făcându-l o țintă principală pentru viitorul studiu. Având o distanță precisă de acest magnetar înseamnă că putem calcula cu exactitate puterea impulsurilor radio care vin de la acesta. Dacă emite ceva similar cu un FRB, vom ști cât de puternic este acel impuls. FRB-urile variază în ceea ce privește puterea lor, așa că am dori să știm dacă un impuls magnetar se apropie sau se suprapune cu puterea FRB-urilor cunoscute.”
Calea Lactee este vasta, insa acest magnetar s-ar afla la doar 8100 de ani-lumina in raport cu Pamantul, o distanta care pare mare, dar care in realitate e mica daca ne gandim cat de vasta este universul in care traim. Acest calcul poate sta la baza unor descoperiri si mai importante vis-a-vis de alte obiecte din Calea Lactee, insa cercetatorii trebuie sa fie atenti la ceea ce se intampla in jurul Pamantului, si a soarelui, pentru a putea face calcule cat se poate de exacte.
Calea Lactee are incetul, cu incetul, tot mai multe mistere dezvaluite, si acest lucru ne va ajuta sa intelegem mult mai bine tot ceea ce se intampla in jurul nostru, dar ramanem in continuare nesemnificativi in vastul univers.
This post was last modified on sept. 21, 2020, 6:49 PM 18:49