X

Gaura Neagra: PERICOLUL cu care Cercetatorii SPERIE Omenirea

Gaura neagra, acest obiect misterios din univers care nu poate fi explicat de catre cercetatori, si care are un comportament foarte neobisnuit, este astazi in centrul unui anunt impresionant facut de catre oamenii de stiinta. O gaura neagra are in mod normal un disc de acretie in jurul sau, adica o zona in care se aduna diverse materiale, si o zona cu orizontul de evenimente, adica locatia din care niciun obiect nu ar mai putea scapa fara a fi “inghitit”.

Gaura neagra este greu de detectat in univers, chiar daca este delimitata de elementele precum cele de mai sus, insa oamenii de stiinta spun ca ar putea exista inclusiv alte obiecte de acest gen care nu au vreun fel de delimitare. Ele ar fi “goale”, si extrem de greu de detectat, exceptie facand orizontul de evenimente, insa acesta prin sinea lui e extrem de greu de observat pentru ca nici macar lumina nu-i poate scapa, cand ajunge acolo.

Gaura Neagra: PERICOLUL cu care Cercetatorii SPERIE Omenirea

Gaura neagra “goala” ar putea inghiti obiecte fara ca oamenii de stiinta sa vada acest lucru, iar orice fel de obiect trimis de pe Pamant intr-un asemenea obiect ar disparea fara vreo urma, ceva complet posibil. Mai important decat atat, este ca o gaura neagra de acest gen ar fi si mai periculoasa pentru ca regulile fizicii se schimba cand vine vorba despre atragerea obiectelor spre interiorul sau, iar oamenii de stiinta nu stiu abslut nimic in legatura cu evolutia lor.

“Dar dacă unele găuri negre sunt goale – lipsesc complet de astfel de frontiere? Din câte ne putem da seama, singularitățile sunt întotdeauna înfășurate în orizonturi de evenimente, dar o privire mai detaliată asupra matematicii relativității generale sugerează că nu trebuie să fie cazul. Ar putea fi posibil să se formeze singularități goale, deși numai în cele mai extreme condiții. Dacă o gaură neagră se învârte, poate forma un al doilea orizont de evenimente, amplasat în interiorul primului. Cu cât o gaură neagră se învârte mai repede, cu atât aceste orizonturi de evenimente se apropie unul de celălalt. Dacă se învârte suficient de repede, matematica prezice că orizonturile evenimentelor se pot „anula” și dezvăluie o singularitate goală.”

Gaura neagra formata intr-un asemenea mod e greu de detectat, greu de observat, si daca s-ar descoperi vreuna, ar fi o premiera importanta pentru ca pana acum oamenii de stiinta n-au reusit sa detecteze asa ceva. Deocamdata omenirea abia reuseste sa detecteze o gaura neagra “obisnuita”, iar observarea sa e foarte dificila, asa ca eventuala existenta a unora care nu pot fi detectate e o problema cu mult, mult mai mare.

Gaura neagra ramane un obiect atat de misterios si de greu de explicat, incat oamenii de stiinta vor avea foarte mari probleme in a putea gasi metode prin care sa detecteze si obiectele “goale” din univers.

This post was last modified on dec. 3, 2020, 10:49 AM 10:49

Disqus Comments Loading...