Calea Lactee, galaxia din care facem cu totii parte, este uriasa, cu prinde milioane peste milioane de stele si planete, o mare parte dintre ele formate chiar in galaxie, cu o parte formate in asa-numite zone cu intensitate ridicata. Vorbim despre zonele din centrul galaxiei, acolo unde s-a descoperit ca exista o activitate “intensa” de formare a stelelor si planetelor, Calea Lactee avand acolo si gaura neagra supermasiva, cea mai mare din intreaga noastra galaxie, din cate stim.
Calea Lactee are acolo multiple zone de “intensitate” in care activitatea de formare a stelelor si planetelor este mult mai ridicata decat in alte zone, oamenii de stiinta concentrandu-se asupra sa. Zona centrala moleculara este aceea cu “intensitate” maxima din Calea Lactee, si vorbim despre o zona de 1600 de ani lumina din apropierea gaurii negre acolo fiind cele mai serioase activitati pentru formarea de stele si planete, cel putin din centrul galaxiei noastre.
Calea Lactee: Zona INTENSA Descoperita de catre Cercetatori
Calea Lactee are in aceasta zona nori de gaze care au campuri magnetice cu mai multa radiatie, presiune, si temperaturi, decat in oricare alta zona din galaxie, in special cele de la marginea sa. Acesti nori au o masa care totalizeaza de 60 de milioane de ori cea a soarelui, deci voribm despre elemente uriase din Calea Lactee in care se ascund moleculele necesare pentru ca alte stele si planete sa se formeze, ceea ce reprezinta o veste grozava.
“Zona moleculară centrală (CMZ) a Căii Lactee se întinde pe cei mai interiori 1600 de ani-lumină ai galaxiei (pentru comparație, Soarele este la 26.600 de ani-lumină distanță de centrul galactic) și include un vast complex de nori moleculari care conțin aproximativ șaizeci de milioane de solari. mase de gaze moleculare. Gazul din acești nori există în condiții fizice mai extreme decât în alte părți ale galaxiei, în medie, cu densități și temperaturi mai mari, presiuni mai intense, câmpuri magnetice și turbulențe și abundențe mai mari de raze cosmice și radiații ultraviolete și cu raze X.”
Calea Lactee face stele si planete in centrul sau, dar tot acest proces dureaza milioane de ani, astfel ca oamenii de stiinta nu au cum sa observe vreo formare a unui corp cosmic nou. In realitate omenirea nu a vazut vreun eveniment de acest gen, si nicinu va vedea decat peste cateva milioane de ani, iar asta pentru ca asa se dezvolta obiectele cosmice noi, si nu doar in Calea Lactee, ci in intregul univers, multi cercetatori stiind acest lucru foarte bine.
Calea Lactee ramane in continuare foarte intens monitorizata de catre oamenii de stiinta, asa ca ramane doar sa vedem ce anume vor mai descoperi ei, ori in centrul sau, ori in alte zone.