Calea Lactee a reusit din nou sa ii uimeasca pe oamenii de stiinta care o monitorizeaza cu foarte mare atentie, iar asta pentru ca in interiorul sau acestia u facut o descoperire incredibila. Mai exact, oamenii de stiinta au observat in Calea Lactee ceva ce nu parea posibil la o prima vedere, dar ceva care se dovedeste a fi locul ideal in care viata ar trebui sa existe, si desigur ca nu vorbim despre sistemul solar, sau planeta Pamant, ci despre o alta locatie.
Calea Lactee a avut descoperita o zona de la marginea sa in care oamenii de stiinta considera ca este cel mai propice loc pentru ca viata sa existe, si eventual sa infloreasca, el fiind foarte departe de pamant. Acea locatie ar fi ferit Pamantul de foarte multe raze gamma, radiatii emise de catre explozii de stele din univers, si multe altele, Calea Lactee fiind plina de pericole pentru planeta noastra, iar acolo am fi fost feriti de mai toate dintre ele.
Calea Lactee: Cercetatorii ULUITI, Descoperirea INCREDIBILA
Calea Lactee este vasta, insa conform oamenilor de stiinta, de vreo 4 miliarde de ani zonele sale centrale, precum cea in care se afla sistemul solar, nu sunt tocmai sigure pentru existenta vietii. Zonele de margine din Calea Lactee erau mult mai sigure acum 6 miliarde de ani, acolo existand si mai putine planete din cauza numarului mic de stele, si a lipsei cantitatilor mari de metalie din univers, si sitautia cel mai probabil inca e valabila acum.
“Munca noastră arată că, până acum 6 miliarde de ani, excluzând regiunile periferice ale Căii Lactee, care aveau relativ puține planete, datorită formării stelelor ridicate și a metalicității scăzute, planetele au fost supuse multor evenimente explozive capabile să declanșeze o extincție în masă. Exploziile de raze gamma, pe de altă parte, preferă regiunile de formare a stelelor care sunt încă slab înghițite de elemente grele. În aceste regiuni, stelele masive care sunt formate din gaz sărac în metal pierd mai puțină masă în timpul vieții lor din cauza vânturilor stelare. Prin urmare, aceste stele sunt capabile să se mențină în rotație rapidă, o condiție necesară pentru a putea lansa, odată ce s-a format o gaură neagră, un jet puternic.”
Calea Lactee are mai putine explozii de tip supernova in zona sa centrala acum, acestea fiind unele dintre cele mai periculoase din univers, insa chiar si asa, ramane un pericol foarte mare in cazul aparitiei uneia. O explozie de tip supernova poate duce la distrugerea vietii de pe Pamant, iar din moment ce marginea galaxiei Calea Lactee nu are prea multe stele e usor de inteles de ce oamenii de stiinta o considera ca fiind atat de sigura pentru viata.
Calea Lactee se extinde constant, si cel mai probabil nici macar acea zona nu va mai fi atat de sigura in viitor, insa pana atunci, ramane sa speram ca nu va exploda vreo stea din apropierea sistemului solar.