Gaura neagra ramane, dupa cum v-am mai spus, unul intre obiectele din univers care inca ascunde extrem de multe secrete, si care este extraordinar de greu de observat de catre oamenii de stiinta. In ciuda acestui lucru, folosind observatorul ALMA, oamenii de stiinta au reusit sa observe cea mai veche furtuna generata de catre o gaura neagra, un vant spatial de dimensiuni titanice fiind format cu aproximativ 13.1 miliarde de ani in urma.
Gaura neagra care a stat la baza formarii acestui vant spatial de dimensiuni titanice este in centrul unei galaxii de mari dimensiuni, ambele aflandu-se la o distanta foarte mare fata de Calea Lactee. Vantul galactic se formeaza in momentul in care o gaura neagra inghite cantitati mari de materie, iar pe masura ce ea se misca cu viteze tot mai mari din cauza puterii gravitationale a gaurii negre, emite energie intensa care impine materia din jurul gaurii inspre univers.
Gaura Neagra: Descoperirea Titanica Facuta de Cercetatori
Gaura neagra este deci o sursa de vanturi galactice de proportii titanice, dupa cum puteti vedea si in imaginea de mai sus care are menirea de a reprezenta o asemenea manifestare din univers. Aceasta descoperire a ajutat cercetatorii sa faca si altele, ajungand la concluzia ca acum 13 miliarde de ani au existat multiple galaxii cu o gaura neagra supermasiva in centrul lor, dar vantul galactic care a stat la baza descoperirii pare sa fie unicul observat pentru acea perioada.
“Observațiile noastre susțin simulări recente pe computer de înaltă precizie care au prezis că relațiile coevolutive erau în vigoare chiar și acum aproximativ 13 miliarde de ani. Plănuim să observăm un număr mare de astfel de obiecte în viitor și sperăm să clarificăm dacă coevoluția primordială văzută în acest obiect este sau nu o imagine exactă a universului general la acel moment.”
Gaura negra care a generat acel vant galactic, si ar fi in centrul galaxiei in jurul careia el s-a format, ar avea o masa echivalenta cu 1% din cea a galaxiei, care ar fi de 30 de miliarde de ori mai mare decat soarele. Practic, o gaura neagra supermasiva, de sute de milioane de ori mai mare decat soarele, poate crea o galaxie care este de 100 de ori mai mare decat ea, ceea ce pune putin in perspectiva cat de mici suntem de fapt in acest vast univers.
Gaura neagra poate fi o sursa de descoperiri extrem de importante pentru omenire, insa e nevoie de mult mai multa cercetare si evolutie tehnologica pentru a le putea observa in mod eficient.